Koninklijke Kentalis

 

 

'Als logopedist heb je bij Kentalis veel mogelijkheden'

 

Christel (26) werkt als logopedist en communicatiedeskundige bij zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis in Amsterdam. “Ik houd mij steeds bezig met een essentieel onderdeel in het dagelijks leven: communicatie. Het is fantastisch om iedere dag samen met collega’s te zoeken naar mogelijkheden voor cliënten.


Breed beroep
Tijdens het kiezen van een studierichting kwam ik al snel uit op logopedie bij Hogeschool Utrecht. Logopedie is een breed beroep. Je kunt werken met premature baby’s, met oudere mensen in een verpleeghuis en met kinderen en volwassenen met of zonder beperking. Ik koos er bewust voor om stage te lopen op diverse plekken, maar mijn afstudeerstage bewaarde ik voor de doelgroep ´mensen met een beperking´. Een heel goede keus, ik had het enorm naar mijn zin. Dat bevestigde des te meer mijn keus om met deze doelgroep te gaan werken. Na mijn afstuderen in 2013 werkte ik in een vrije vestiging en bij een instelling en sinds november werk ik bij Kentalis.


Zorg of onderwijs
Ik heb de vacatures van Kentalis altijd in de gaten gehouden. Het is een enorm grote organisatie met veel verschillende doelgroepen en er zijn tal van mogelijkheden. Kort werkte ik als logopedist binnen het onderwijs van Kentalis, maar dat was niet echt mijn plek. Nu werk ik in de zorg en ik merk dat ik hier goed zit. Ik ben enorm warm ontvangen en krijg tal van mogelijkheden om mijzelf te ontwikkelen.


Werken met cliënten en begeleiders
Ik begeleid de begeleiders van cliënten in totale communicatie en schrijf communicatieprofielen, observeer en adviseer. Ik houd mij bezig met de gehoorproblematiek en eet- en drinkproblemen. Soms werk ik ook een-op-een met een cliënt, vooral bij een hulpvraag over een hoortoestel of tijdens de afname van een logopedische test. Geen dag is hetzelfde. Soms zit ik de hele dag achter de computer, soms heb ik veel afspraken, observeer ik cliënten en coach ik begeleiders. Dat maakt het werk enorm afwisselend en uitdagend. Het draait altijd om een essentieel onderdeel in het dagelijks leven: communicatie. Het is fantastisch om iedere dag samen met collega’s te zoeken naar mogelijkheden voor cliënten en dan te komen tot mooie inzichten en resultaten.”

 

‘Het maakt me trots als ik zie dat het goed gaat met een cliënt.'

 

Stephanie Betten werkt als pedagogisch behandelaar bij zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis in Sint-Michielsgestel. In de dagbesteding werkt zij met jongeren en volwassenen die meerdere beperkingen hebben. Ze zijn bijvoorbeeld doof of doofblind en hebben een verstandelijke of lichamelijke beperking. ”Onze doelgroep vind je nergens anders.”


“Onze cliënten zijn allemaal stuk voor stuk lieve mensen. Daar doen we het voor. Ik wil dat het goed met ze gaat en dat ze blij zijn. Wanneer een cliënt blij is, word ik ook blij. Onze cliënten hebben ons nodig om te functioneren, om zich staande te kunnen houden. Om dit te kunnen bieden vanuit ons werk in de dagbesteding, vind ik heerlijk. Het is fijn om met onze cliënten ‘naar buiten’ te kunnen, in een omgeving waarin we eropuit kunnen. Of dit nu wandelen is of fietsen, of zomaar iets wegbrengen of ophalen. Al het werk passen we aan voor die ene cliënt. Soms kan dit met een simpele oplossing, soms moeten we hiervoor iets groters maken. Tof is het als een cliënt door een door ons bedachte oplossing, toch iets kan. Of van een nood een deugd te maken: klusjes die gedaan moeten worden zo aanpassen en duidelijk maken dat onze cliënten het kunnen doen.”


Een fijn team met lieve collega’s
“Als pedagogisch behandelaar vind ik het erg leuk om multidisciplinair te werken. Samen met directe collega’s; begeleiders van Wonen, de behandelcoördinator, ouders, logopedistes, artsen en autisme coaches. Om samen te praten, brainstormen en werken naar een doel. Het maakt me trots als ik zie dat het goed gaat met een cliënt. Dat ze de wereld een beetje aan kunnen en hun dag een goede invulling heeft. Daarbij heb ik een heel fijn team met lieve en fijne collega’s, waarin we de zorg samen dragen. Ook in moeilijke tijden.”


De wereld meer kunnen begrijpen
“Het werken met het concept Ondersteunde Communicatie kan ik helemaal achter staan. Ik denk dat onze cliënten met deze methodiek de wereld waarin zij leven beter kunnen begrijpen. Verder probeer ik me te verplaatsen in hun belevingswereld. Af en toe uit de ban springen, lekker iets doen met cliënten dat niet standaard in hun programma zit. Soms goed voorbereid en soms moeten we gewoon iets ‘doen’. Als begeleider ben je belangrijk voor de cliënt. Door ons doen en laten hebben we veel invloed op het leven van onze cliënt. Door dit met veel inzet en enthousiasme te doen, hoop ik kleur te kunnen geven, aan hun leven.”


Ben je geïnteresseerd in werken bij Kentalis?

Ga naar www.kentalis.nl/vacatures

logo

Gegevens Koninklijke Kentalis

Naam Koninklijke Kentalis

Postadres Postbus 7
5270 BA Sint Michielsgestel

Website
www.kentalis.nl

MediVacature carrièremagazine

Lees hier meer over Koninklijke Kentalis

Lees hier het artikel van Koninklijke Kentalis

Stages & opleidingen bij Koninklijke Kentalis

Stages Klik hier voor stage overzicht

Actuele vacatures van Koninklijke Kentalis

Flexmedewerker- (Assistent) Begeleider

Koninklijke Kentalis in Vries

Begeleider

Koninklijke Kentalis in Amsterdam

Pedagogisch Behandelaars

Koninklijke Kentalis in Nijmegen en Oss

Begeleiders (invalkrachten)

Koninklijke Kentalis in Nijmegen

Schoolmaatschappelijk werker

Koninklijke Kentalis in Emmen

Psycholoog

Koninklijke Kentalis in Den Haag

Docent wiskunde/natuurkunde 2e graads

Koninklijke Kentalis in Haren