De Haardstee

"Zinvol werk geeft voldoening"


“Ik ben begeleider bij de Bos- en tuingroep op kinderboerderij Merenwijk. Daar hebben we een moestuin, waar we zelf groenten en fruit verbouwen. De oogst verkopen we aan ondernemers en mensen uit de buurt. Ook ons eigen theehuis – de Trotse Pauw hier op de kinderboerderij – gebruikt onze producten. Een keer per week, op woensdag, gaan we naar het Keukenhofbos in Lisse. Voor onderhoud en om bomen te zagen. Het hout kloven we tot haardhout. In onze werkplaats op de kinderboerderij maken we ook vogelhuisjes en kaarsenstandaards van hout. Die verkopen we in onze winkel de Pauwenveer.”


Plezier en ontwikkeling
“De combinatie van houtwerkplaats en tuin geeft een mooie afwisseling. In het voorjaar zijn we veel in de tuin bezig. Dan kunnen we vanwege het broedseizoen niet het bos in om te zagen. In het najaar en de winter zijn we juist meer met houtbewerking bezig. Bij alles wat we doen staan plezier en ontwikkeling centraal. Plezier omdat cliënten het hier naar hun zin moeten hebben. Dat motiveert ze om te komen. We proberen altijd te achterhalen wat ze leuk vinden en we zorgen dat het hier gezellig is. Ontwikkeling omdat voor elke cliënt het perspectief een vaste baan is. Daarom lijkt het hier zoveel mogelijk op een werkplek. Zinvol werk geeft bovendien voldoening. Natuurlijk is een vaste baan niet voor iedereen weggelegd, maar ontwikkeling wel. Daarom werken we met heldere leerwerkdoelen. Voor sommige cliënten is op tijd komen een doel of het omgaan met collega’s, voor anderen het behalen van een certificaat om met bepaalde machines te kunnen werken.”


Diploma kettingzagen
“Wat we op de Bos- en tuingroep maken en doen staat beschreven in onze productenmappen. En dat koppelen we weer aan de portefeuille die elke cliënt sinds kort heeft: een eigen map met certificaten en diploma’s. Bijvoorbeeld dat een cliënt een vogelhuisje kan maken of de tuin kan onderhouden. Zodat ze zien wat ze kunnen. Bij vijf cliënten zit nu ook een diploma kettingzagen in de map. Deze cliënten zijn met twee begeleiders en een vrijwilliger twee dagen naar Arnhem geweest voor een cursus kettingzagen. Dat was ontzettend leuk. We kregen eerst uitleg over het apparaat en het gebruik. Hoe moet je zagen? Voor welke stamdikte is de kettingzaag geschikt? We hebben de zaag uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet. En toen zijn we het bos ingegaan, om te oefenen. Daarna leerden we hoe we de kettingzaag moeten schoonmaken. Want het onderhoud hoort er ook bij. Na afloop kregen we allemaal een diploma. De cliënten waren trots, dat vond ik zo gaaf om te zien. Ze hebben het er nog steeds over. Ik heb ze tijdens die twee dagen echt zien groeien, zelfverzekerder zien worden. Ik had niet gedacht dat de cursus zoveel impact zou hebben.”


Hier ben ik trots op
“Ik ben trots op kleine dingen, die toch groot zijn. Bijvoorbeeld op de cliënt die blij is met zijn diploma kettingzagen. Of op de cliënt die tijdens de open dag vol zelfvertrouwen de tuin aan zijn familie laat zien. Omdat hij voelt dat hij zinvol werk doet. Ik ben ook trots op cliënten die na een tijd afwezigheid toch weer komen. En dan merken dat het beter gaat, dat ze hun leven weer meer onder controle krijgen. En ik ben trots op het erfje dat hier op kinderboerderij Merenwijk is ontstaan. Tussen de tuin, het theehuis en het winkeltje bestaat een mooie samenwerking.”


Meer verhalen lezen? dehaardstee.nl/verhalen

 
Werken bij De Haardstee 
Bij ons werk je in een kleinschalige organisatie waar de zorgvraag van de cliënt op het gebied van wonen, werken en sociaal leven centraal staat. Wij bieden met zo’n 130 gemotiveerde medewerkers praktische begeleiding en waar nodig dagelijkse zorg aan ongeveer 350 cliënten. Dit doen wij op diverse woonlocaties en in de eigen thuissituatie. Of op een van de leer-werkplekken van de dagbesteding. Alle teams zijn zelf organiserend waarbij meedenken wordt gestimuleerd. De teams worden ondersteund door een teamcoach en een gedragsdeskundige.


Wij bieden:

  • Een prettige werkomgeving binnen een kleinschalige organisatie in Leiden e.o.
  • Professionele ondersteuning bij het uitvoeren van jouw taken.
  • Aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit kan in teamverband zijn of individueel.
  • Een arbeidsovereenkomst voor een jaar, met de intentie tot een vaste aanstelling.
  • Arbeidsvoorwaarden en salaris op basis van de cao Gehandicaptenzorg.
  • Een meerkeuzesysteem om jouw arbeidsvoorwaardenpakket aan te passen aan je persoonlijke wensen en situatie.

 

De Haardstee

Oude Herengracht 6 c/d

2312 LN Leiden

Telefoon: 071-51 44 162

logo

Gegevens De Haardstee

Naam De Haardstee

Postadres Oude Herengracht 6c
2312LN Leiden

Telefoon 071- 51 44 162

Website
www.dehaardstee.nl

MediVacature carrièremagazine

Lees hier meer over De Haardstee

Lees hier het artikel van De Haardstee

Stages & opleidingen bij De Haardstee

Stages Klik hier voor stage overzicht

Actuele vacatures van De Haardstee

Teamcoach

De Haardstee in Leiden