Abrona

'De ideale collega vult niet in, maar voelt aan'


Direct aansluiten bij de behoefte en de mogelijkheden van de cliënt.  Zo werken wij bij Abrona. Door aan te vullen en niet in te vullen, door samen ontdekken en beslissen. We vragen naar wat cliënten nodig hebben en wat we voor ze kunnen doen. Meebewegen, dat is wat we doen. Door te kijken en te luisteren kun je het beste uit mensen halen en inschatten wat nodig is. Abrona gelooft in de eigen kracht van cliënten en medewerkers.


Anticiperen en daarna reageren is belangrijk bij het ondersteunen van cliënten. Neem nou Mark, een flinke kerel. Andere bewoners schrikken soms van Mark als hij boos is. Hij schreeuwt en schopt dan tegen de deur. Bij Abrona loopt medewerker Tijn niet op hem af om hem terecht te wijzen, maar toont begrip. Zegt dat hij snapt dat Mark boos is omdat zijn bezoek het op het laatste moment laat afweten. “Kom, zullen we even naar buiten gaan? Er zijn nog wat klusjes in de tuin die gedaan moeten worden en ik kan daarbij hulp gebruiken.” Tijn weet dat Mark graag anderen helpt en dat hij kalmeert van de buitenlucht. Nog steeds mopperend loopt Mark achter Tijn aan de tuin in. Ze werken hard en ondertussen praten ze over Marks teleurstelling. Tijn toont begrip en dat doet Mark goed want niet lang daarna is hij het voorval vergeten en heeft hij een leuke dag. Meebewegen en afleiden werkt bij Tijn. Bij een ander misschien niet. De kracht van de medewerker is om in te schatten wat bij wie werkt.


De ondersteuningsvraag verandert
De taak van een persoonlijk ondersteuner is om cliënten te helpen. Om ervoor te zorgen dat ze overzicht houden en grip op dagelijkse activiteiten krijgen. Marieke Ettema werkt sinds 1995 als persoonlijk ondersteuner. “Dat ik er drieëntwintig jaar werk, zegt wel genoeg he?” antwoordt zij lachend op de vraag of ze haar baan leuk vindt. Ze heeft de ondersteuningsvraag zien veranderen en vindt dat Abrona voorop loopt in vergelijking met andere organisaties. “Er is bij Abrona heel veel mogelijk en eigen input wordt gewaardeerd. Door de ruimte die je krijgt, kun je je eigen identiteit ontwikkelen. Dat is fijn voor zowel medewerkers als cliënten.” Mariekes rol is langzaam veranderd in die van een coach. “We doen het samen. Helpen als het nodig is, observeren als iemand aangeeft het alleen te willen doen en geven complimenten als het lukt.”


Overleg met bewoners
Communicatie is belangrijk, daar draait het volgens Marieke om. “Je moet blijven praten en elkaar informeren. Wij mailen nieuwsbrieven bijvoorbeeld eerst naar de cliënten, en zij bepalen zelf of ze dat willen doorsturen naar hun ouders. Sommigen willen dat niet en anderen willen het wel maar vergeten het. Omdat ik mijn pappenheimers ken, vraag ik dan gewoon tussen neus en lippen door: ‘heb je het al naar je ouders gemaild? Wil je dat ik je daarbij help?”


Ideale collega
Over de vraag hoe haar nieuwe collega eruit moet zien, hoeft Marieke niet lang na te denken. Volgens haar luistert een ideale collega. Vult niet in, maar voelt een cliënt aan. Veel wordt eerst met hem besproken. “Overleg met cliënten staat hoog in het vaandel. Werd er vroeger over de hoofden van mensen met een beperking gepraat met ouders en verzorgers, nu wordt veel besproken met de cliënt. Belangrijk is ook dat een nieuwe collega creatief is. Want elke situatie, elke bewoner, vraagt om een andere aanpak.” Wie last heeft van een niet opzij te zetten ego, is bij Abrona niet op z’n plek, waarschuwt Marieke. “Want vergis je niet: je cliënten verzinnen vaak de allerbeste oplossingen voor problemen waarover jij je suf piekert.”


Zelf regie houden
Zelf de regie hebben vindt Abrona belangrijk. Een van de manieren is het werken met het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD). Hierin staat bijvoorbeeld het ondersteuningsplan van cliënten. Het ECD biedt mogelijkheden om vanuit eigen regie van de cliënt te werken. Niet alleen medewerkers en cliënten hebben inzage in het dossier, ook ouders of verzorgers kunnen meelezen. Maar alleen de onderdelen waarvoor de cliënt toestemming heeft gegeven.


Meebewegen
Als medewerker van Abrona beweeg je dus vaak mee. Een nieuwkomer moet het geen probleem vinden om de handen uit de mouwen te steken en ervoor te zorgen dat bewoners zich veilig en thuis voelen. Luister en kijk wat een cliënt nodig heeft. Het ene moment bezoek je samen een dokter, het andere moment bedenk je samen wat je die avond gaat eten. Als het nodig is, help je bij wassen, aankleden, eten en de invulling van de dag. Abrona stimuleert cliënten zoveel mogelijk zelf te doen, maar sommige dingen lukken niet en daar kunnen wij dan bij helpen.


Keuzevrijheid
Bewoner Vincent omarmt het leven. Hij is dol op muziek maken, werkt op de boerderij en heeft daarnaast nog veel andere bezigheden die hij leuk vindt. Soms weet hij niet waar hij moet beginnen en dan vraagt hij zijn begeleider om structuur en hulp. Zorgen vóór wordt dan ineens zorgen dát Vincent het overzicht houdt en zich gesteund voelt in de keuzes die hij maakt. Abrona geeft vervolgens ruimte om zijn keuzes uit te voeren. De begeleider doet een stapje achteruit maar kijkt wel mee of het lukt. Zo niet, dan is hulp snel geboden. Abrona kiest bewust voor de kracht van het samen doen.


Werken bij Abrona?


Wat verwachten we

  • Een beroepsdiploma op minimaal niveau 3 of 4 
  • Je hebt hart voor cliënten met hun unieke eigenschappen
  • Bij voorkeur ervaring in begeleiden en ondersteunen van cliënten 
  • Dat je praktisch, creatief, flexibel, initiatiefrijk en zelfstandig bent

 

Wat bieden we

  • Ruimte voor eigen initiatief, ontwikkeling en (door)groeimogelijkheden 
  • Teamondersteuning en coaching door betrokken collega’s en vakdeskundigen.
  • Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden
  • Een inspirerende werkomgeving

 

Abrona ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of maatschappelijk probleem.


Meer weten? Kijk dan op www.werkenbijabrona.nl

logo

Gegevens Abrona

Naam Abrona

Onderdeel HR

Postadres Amersfoortseweg 56
3712 BE Huis ter Heide

Telefoon 088 2019263 / 77

Website
www.abrona.nl

MediVacature carrièremagazine

Lees hier meer over Abrona

Lees hier het artikel van Abrona

Actuele vacatures van Abrona

Teamleider HR: 36 uur

Abrona in Utrecht e.o.

Teamleider Zorg: 32 - 36 uur Utrecht

Abrona in Utrecht e.o.

Gemotiveerde BBL leerlingen

Abrona in Utrecht e.o.

2 Logopedisten: 16 of 24 uur

Abrona in Utrecht e.o.

Begeleider C Sterrenberglaan 10: 30 uur

Abrona in Utrecht e.o.

HR Adviseur Verzuim: 32 uur

Abrona in Utrecht e.o.

2 Begeleiders C Uranushof: 24 - 36 uur

Abrona in Utrecht e.o.

Enthousiaste HR Adviseur: 32 uur

Abrona in Utrecht e.o.

FLEX Begeleider B Benschop

Abrona in Utrecht e.o.

Flexbegeleider C Sterrenberglaan 70

Abrona in Utrecht e.o.

Begeleider C Oirschot: 28 - 32 uur

Abrona in Utrecht e.o.

Begeleider C Jupiterhof: 24 - 32 uur

Abrona in Utrecht e.o.

Begeleider C Zonnelaan 100: 24 - 32 uur

Abrona in Utrecht e.o.