Werken in Engeland als Verpleegkundige

Werken in Engeland als Verpleegkundige

Na haar afstuderen is Tetske via TMI als Staff Nurse (Algemeen verpleegkundige) aan de slag gegaan in Gloucestershire in Engeland. Inmiddels woont en werkt ze zo’n drie maanden in het land van beleefdheid en theedrinkers.

Om als verpleegkundige aan de slag te kunnen in Engeland is een NMC-registratie nodig, de Engelse versie van de BIG-registratie. Toen Tetske aan de slag ging was die registratie nog niet rond, maar zij kon wel al starten als Health Assistant. “Je mag dan alleen nog niet alle taken uitvoeren. En je startsalaris is lager. Maar inmiddels is mijn registratie rond en werk ik als Staff Nurse, waardoor ik nu alle handelingen mag uitvoeren en meer betaald krijg.”

Tetske ervaart dat er veel begeleiding plaats vindt vanuit het ziekenhuis. “Als je na je registratie toch nog onzeker bent om bepaalde handelingen alleen te doen, loopt de Sister nog een paar weken mee zodat je vertrouwd raakt met het proces. Dat is erg fijn.” Ook in het spreken van de Engelse taal wordt geholpen. “Mijn Engels was van te voren niet heel sterk, maar dit is snel opgeschroefd. Mijn collega’s zijn daarin begripvol, ze vinden het geen probleem om iets te herhalen.”

Het was wel even wennen aan het harde werken. Door een tekort aan ziekenhuispersoneel ligt de werkdruk momenteel namelijk best hoog. Wat Tetske wel een voordeel vindt is dat het makkelijk is om van afdeling te wisselen binnen het ziekenhuis. “In Nederland is dat lastiger. Als je daar op een bepaalde afdeling wilt werken dan moet je eerst twee jaar werkervaring hebben. Hier hoeft dat niet. Ook de trainingen die hier mogelijk zijn vind ik erg nuttig.”

Wat verder opvalt is de hiërarchie die ingebakken zit in de Engelse cultuur. “In Engeland, en dus ook in dit ziekenhuis, is er inderdaad sprake van een sterkere hiërarchie. In Nederland zijn de organisatiestructuren vaak platter. Ook op andere vlakken loopt het hier soms wat achter, zo wordt bijvoorbeeld alles nog op papier genoteerd, waaronder de medicatievoorschrijvingen. Ook liggen mannen en vrouwen op aparte afdelingen. Dat vind ik ouderwets, maar ook bijzonder om deze verschillen te ervaren.”

Op de vraag of Tetske deze ervaring aan zou raden aan collega Verpleegkundigen die net als zij onlangs zijn afgestudeerd, antwoordt Tetske bevestigend. “Ja, absoluut! Het is enerzijds een sprong in het diepe, maar ik heb er echt super veel van geleerd. Ik heb enorm veel zelfvertrouwen in mijn werk gekregen en je leert extreem goed tijd in te plannen. Assertiviteit en een positieve instelling zijn trouwens wel welkome eigenschappen. Mijn initiatief van de complimentendag werd bijvoorbeeld erg gewaardeerd! De hoge werkdruk was even wennen, maar brengt ook iets positiefs. Juist doordat ik dit nu gewend ben, valt het me in Nederland straks alleen maar mee. Ik word hier goed klaargestoomd voor het Nederlandse werkveld!”

Wil jij ook net als Tetske aan de slag in Engeland?
Kijk dan op www.tmi-interim.nl/verpleegkundige-in-engeland

Merve Yilmaz is de contactpersoon vanuit TMI voor verpleegkundigen die in Engeland aan de slag willen. Vier vragen aan Merve.

1. Aan welke voorwaarden moeten Verpleegkundigen voldoen om in Engeland aan de slag te kunnen?
Om in aanmerking te komen moet je een diploma MBO-4 Verpleegkunde of HBO Verpleegkunde hebben behaald. Daarnaast moet je minimaal een half jaar stage hebben gelopen in een ziekenhuis.

2. Hoe lang duurt het gemiddeld vanaf het moment van aanmelden tot het moment dat Verpleegkundigen kunnen gaan werken in Engeland?
Voor de NMC registratie moet je een aantal documenten verzamelen. Je kan wel al beginnen voor de registratie rond is. Houd rekening met tussen de twee en vier maanden.

3. Hoe helpt TMI bij het regelwerk?
Wij helpen met de NMC registratie en alle documenten die verzameld moeten worden. We geven ook tips over de voorbereiding voor de IELTS test, hierbij wordt getest hoe goed het Engels is. Daarnaast helpt TMI bij het regelen van het vliegticket en de huisvesting.

4. Kunnen Verpleegkundigen zelf kiezen op welke afdeling zij komen te werken?
Je kunt tijdens een kennismakingsgesprek al aangeven op welke afdeling je graag wilt werken, hier wordt dan zo goed mogelijk rekening mee gehouden.

 

Lees het complete artikel van TMI hier.