Multitasken als wijkverpleegkundige

Multitasken als wijkverpleegkundige

Wijkverpleegkundige van ZorgSpectrum Bij u thuis: een TOPbaan!

Laura Vink is nog niet zo lang wijkverpleegkundige bij ZorgSpectrum en hoewel ze het best een pittige baan vindt zo op zijn tijd, geniet ze met volle teugen. Wijkverpleegkundige word je niet zomaar, daar gaat wel een traject aan vooraf. Je kunt direct naar de HBO V of je kunt, net als Laura, wijkverpleegkundige worden via een andere weg. Al vanaf haar 17e wilde Laura de zorg in. Net als zoveel jonge ‘meiden’ ging haar hart in eerste instantie uit naar werken met kinderen en dan het liefst de kraam. Laura volgde eerst de opleiding verzorgende IG, toen de verkorte MBO V en daarna de HBO V verkort, alles in de BOL variant; dus stage en leren. Hierdoor is ze lekker breed opgeleid. Laura heeft o.a. stages gelopen bij moeder en kind psychiatrie, op de afdeling gynaecologie/kraam maar dat ‘beviel’ toch niet. Tussen al die bedrijven door liep Laura ook nog buitenlandstages. Naast de opleidingen heeft Laura er altijd in de zorg bij gewerkt bij verschillende organisaties om te kijken wat het beste bij haar paste. Na het afstuderen aan de HBO –v heeft zij een aantal jaren in het ziekenhuis gewerkt op verschillende afdelingen. Na 4 jaar werd het tijd voor een andere uitdaging en belandde ze op de nierdialyse. Maar ook dat was niet wat ze zocht. Via allerlei omwegen en uitzendbanen belandde Laura in de thuiszorg, eerst bij een concullega en nu dus bij ZorgSpectrum.


Een echte baan op HBO niveau
Hoe ziet een baan als wijkverpleegkundige er bij ZorgSpectrum uit?
Laura geeft aan dat ze blij is dat er nu meer onderscheid wordt gemaakt in de thuiszorg als wijkverpleegkundige omdat het echt een baan is voor een HBO’er: ‘Zeker nu we van het CIZ (het Centrum indicatiestelling zorg) zelf mogen indiceren is het werk stukken interessanter geworden. Ik ga nu op huisbezoek en bepaal aan de hand van een vragenlijst welke zorg er nodig is. Hier heb ik echt al mijn ervaring bij nodig en ik moet ook goed in kunnen schatten welke zorg de mantelzorg, een vrijwilliger of iemand anders kan overnemen. Ze zijn streng bij het CIZ. Ik doe in principe geen zorgtaken meer, tenzij het echt niet anders kan. Verpleegtechnische handelingen houd ik nog wel zelf bij, om bevoegd en bekwaam en dus ook BIG geregistreerd te kunnen blijven.

Ik heb mijn handen vol aan het coördineren van de zorg, het coachen van mijn team, contacten met families enzovoort, maar vertrouw ik iets niet dan ga ik er wel zelf op af. Je moet een helikopterview hebben. Ik wil afstand houden om de juiste beslissingen te kunnen nemen.’


Mobiel Geriatrisch Team

Laura werkt intensief samen met de casemanagers van het Mobiel Geriatrisch Team (MGT). Dit is een multidisciplinair team dat bestaat uit een specialist ouderengeneeskunde, een psycholoog en een casemanager. Zij zijn er onder anderen voor de mantelzorgers voor mensen met dementie, om hen te ondersteunen in de thuissitua- tie. De samenwerking met het MGT, en dan vooral met de casemanager, vindt Laura prettig. Haar team wordt door het MGT op een professionele wijze ondersteund in moeilijke (thuis)situaties met cliënten. Laura overlegt iedere week met het MGT en als het nodig is er ook contact via de mail of de telefoon.


Multitasken

Wijkverpleegkundige zijn is een veelzijdig beroep. Je moet dan ook beschikken over aardig wat skills. Naast creatief zijn om altijd maar weer die zorg op maat te willen leveren heb je ook te maken met een team en een planning. Je moet contactueel sterk zijn, omdat je veel verschillende contacten op verschillende niveaus hebt. Je moet dus ook goed kunnen schakelen. Laura wil graag alle cliënten leren kennen om haar team ook zo goed mogelijk te kunnen adviseren wanneer dat nodig is. Ze maakt nu nog een inhaalslag om de cliënten die al in zorg zijn te leren kennen. Sinds ze bij ZorgSpectrum werkt kent ze wel alle nieuwe cliënten. Verder is het geen 8.00 –16.30 baan op het moment. Het gebeurt regelmatig dat Laura tot na vijven nog wat werk aan het afronden is. Laura heeft een contract van 28-32 uur waarvan ze de ene week drie en de andere week vier dagen werkt. In combinatie met een dochtertje van tien maanden is dat goed te doen, maar soms even puzzelen. Gelukkig heeft ze de opvang van haar dochtertje goed geregeld en als het nodig is kan daar best af en toe wat in geschoven worden. Want binnen de functie van wijkverpleegkundige moet je ook flexibel kunnen zijn als er onverwacht iets gebeurt.

Laura is nog maar kort bij ZorgSpectrum, maar voorlopig niet van plan weg te gaan. Er zijn voldoende uitdagingen, er is genoeg te doen met een leuk team en de wijken waarvoor ze werkt en de organisatie zijn leuk!


Waar Laura nog steeds trots op is

‘Ik werkte in een andere thuiszorgorganisatie en een van mijn cliënten was een echtpaar waarvan mevrouw in zorg was. Zij had MS en zat in een rolstoel. Haar echtgenoot zorgde al jaren met liefde voor haar. Zij waren allebei al op leeftijd en plots werd ook de man ziek. Ik had ze toen allebei in zorg en zag dat dat niet meer ging. Ik meldde ze samen aan voor het verpleeghuis maar ze nemen geen echtparen meer aan. Dus dat zou betekenen dat het echtpaar gescheiden zouden worden na een lange en gelukkige relatie.

Ik neem niet zomaar genoegen met nee, dus ik ben verder gaan bellen totdat ik een huis vond waar ze wel welkom waren. Het heeft wat gekost maar dan krijg je ook wat. In het begin ging ik nog wel eens bij ze langs als ik in de buurt was, voor een kopje koffie en een praatje en elke keer was ik weer blij hoe gelukkig ze samen waren. Inmiddels is de echtgenoot overleden maar mevrouw woont er nog steeds. Nog steeds kijk ik hier met trots op terug.’

Typering wijkverpleegkundige bij ZorgSpectrum
Heb je een ruime ervaring in een aantal zorgsectoren, heb je lef en ben je creatief, kan je overstijgend denken en vind je het coachen van een klein team een uitdaging? Maak je gemakkelijk contact met cliënten, collega’s en externe relaties? Ben je oplossingsgericht, stressbestendig en werk je graag samen? Dan ben jij DE wijkverpleegkundige die WIJ zoeken!

Lees het complete artikel van ZorgSpectrum hier.