Met de dag zelfstandiger

Met de dag zelfstandiger

In 2013 nam RIBW K/AM een beschermd wonen-locatie in Hoofddorp over van GGZ inGeest. Daar wonen voornamelijk ouderen die erg moesten wennen aan de nieuwe begeleiders en de nieuwe structuur. Ook voor de begeleiders was het een hele omschakeling. Charline van Vliet maakte meteen vanaf het begin als activiteitenbegeleider deel uit van het nieuwe team. “Mijn eerste gedachte toen ik op de nieuwe locatie kwam, was: ‘Het lijkt wel een gezondheidscentrum!’ De mensen waren behoorlijk gehospitaliseerd en waren nauwelijks gewend zelf iets te doen. In de eerste maanden hebben we dan ook de tijd genomen om elkaar te leren kennen – voor zowel de bewoners als de begeleiders was het immers allemaal nieuw.

Mensen waren gewend om altijd met speciale busjes te worden vervoerd bij uitstapjes. Maar bij ons gebeurt dat niet; mensen moeten zelf ergens zien te komen met het openbaar vervoer, de fiets, met familie of vrienden, met de taxi of gewoon zelf lopend. In het begin reageerden veel bewoners angstig, maar we hebben het stap voor stap opgevoerd. Eerst organiseerden we activiteiten die slechts één bushalte ver waren. Zo konden de bewoners rustig kennismaken met het openbaar vervoer en leren hoe de OV-chipkaart werkt. De groep bewoners die met mij op stap gaat, zie ik vanaf het begin gestaag groeien.

Veel bewoners waren voorheen angstig op straat, kwamen zelden ergens en al helemaal niet alleen. Maar ik zie dat ze met de dag zelfstandiger worden. In het begin zag ik bewoners die niet alleen een winkel in durfden. Nu blijf ik vaak alleen over in het winkelcentrum, omdat iedereen het zelf doet!”


Lees het complete artikel van RIBW K/AM hier.