Veel leuker dan snowboarden

Veel leuker dan snowboarden

Sanne dacht aan een carrière op kantoor, terwijl Thomas snowboardleraar was in de Alpen. Voor allebei was er maar één baan die uiteindelijk écht ideaal is: mensen met een verstandelijke beperking begeleiden bij Amerpoort.

Lang leve de lol
Thomas: “Ik ben na de havo drie keer met een vervolgstudie begonnen en drie keer stopte ik alweer snel. Ik ben nu eenmaal snel afgeleid.” Thomas gooide het daarna over een andere boeg. Hij begeleidde jongerenreizen en werd snowboard-leraar in Oostenrijk. “En zóveel feesten! Het was echt lang leve de lol. Maar toch ging het knagen. Was dit nou leven? Via via hoorde ik van Amerpoort. Ik kwam hier binnen en vond meteen de sfeer helemaal top. Het is een fantastische plek en iedereen is vooral zichzelf”. Hij startte met hulp van Amerpoort de opleiding ‘medewerker maatschappelijke zorg’ en studeerde in twee jaar – in plaats van drie – met succes af. “Want nu was ik niet afgeleid. Sterker nog, ik vond het prachtig.” En Sanne? “Als ik niet voor mezelf had gekozen, was ik nu een kantoormiep geweest.”

Een half jaar geleden rondde ook zij met steun van Amerpoort de opleiding ‘medewerker maatschappelijke zorg’ af. Maar een dik jaar terug zat ze nog te suffen op een kantooropleiding. Sanne: “Soms moet je iets geprobeerd hebben voor je het zeker weet. Maar ik op een kantoor, dat werkt dus écht niet voor mij.”

Zelf naar de wc leren gaan
Sannes baan bij Amerpoort werkt des te beter. “Ik begeleid vier kinderen die naast een verstandelijke beperking nog een andere handicap hebben. Zwaar werk zeggen buitenstaanders misschien, maar ik vind het fantastisch werk. Ik help ze met opstaan en aankleden, ik speel met ze en help ze op weg naar hun dagelijkse dagbesteding.” Wat Sanne vooral aanspreekt, is dat ze de kinderen kan helpen om zelfstandiger te worden. “Bij ons in de groep zit een meisje dat tot voor kort niet alleen naar de wc durfde. Dan gaf ze me een hand en moest ik steeds mee. Ik heb haar duidelijk kunnen maken dat ze het echt wel alleen kan. De eerste paar keer was ze woest dat ik niet meer met haar mee wilde. Stampvoeten en zo. Maar op een dag deed ze het toch in haar eentje. Nu zou ze niet anders meer willen. Je moet voor deze baan wel sterk in je schoenen staan, want dit soort situaties kunnen heftig zijn.”

Gebarentaal leren
Thomas leert nu gebarentaal en kan bijvoorbeeld al het verschil duidelijk maken tussen een cola en een biertje drinken. En nog veel meer natuurlijk. Thomas: “Bij ons in de groep zit een man die doof en autistisch is. Hij schudt altijd maar met z’n hoofd heen en weer. Maar als ik met gebaren contact met hem zoek, stopt het schudden. Dan is er contact. Met gebaren kan ik hem uitleggen wat er gaat gebeuren. Dat we gaan zwemmen bijvoorbeeld en dat hij z’n zwemtas in moet pakken. Hij zoekt dan ook bevestiging en houdt z’n tas omhoog om te laten zien dat hij het begrepen heeft.”

Afstappen van pamperen
De zorg verandert. Ook bij Amerpoort. Teams worden zelfstandiger en voor cliënten wordt niet meer automa- tisch alles gedaan. Dat klinkt misschien niet zo aardig, maar het kan wel degelijk goed uitpakken voor cliënten. Sanne: “Amerpoort wil cliënten een zo normaal mogelijk leven laten leiden. Thomas: “Het is goed als een cliënt zichzelf kan zijn. Niet altijd gemakkelijk, maar het is beter als we van dat pamperen afstappen. Dat kan ook met kleine dingen. Dat niet wij, maar zijzelf de koffie inschenken bijvoorbeeld. Of dat mensen leren zelf naar de wc te gaan, zoals Sanne net vertelde.”
Niet alleen cliënten van Amerpoort worden zelfstandiger, maar de medewerkers zelf ook. Ze doen vaker taken die vorig jaar door een leidingggevende of een andere afdeling werden gedaan. Thomas: “Ik doe nu de financiën in ons team. Ik zag er tegenop, maar nu vind ik het wel leuk om voor het team bij te houden of we ons geld wel goed besteden. Ik word er wel blij van dat Amerpoort op deze manier de werkvloer meer eigen beslissingen laat nemen.”

“Ik op een kantoor, dat werkt dus écht niet voor mij.”


Voel me serieus genomen

Ook Sanne kan zich vinden in de nieuwe benadering. “Het voelt goed bij Amerpoort. Ik krijg in het team de kans om mee te denken over verbeteringen. Ik voel dat ik serieus wordt genomen. Weet je, ik ben een doe-mens. Daarom ben ik graag met deze kinderen bezig. Lekker druk, maar wel fijn om te doen. Ik loop echt niet de hele dag te rennen. Het ene moment ben je bezig om iemand iets te leren, het andere moment werk ik de administratie van het team bij. Ik ben dan wel geen kantoormiep, maar dat moet toch ook gebeuren.”

 

Lees het complete artikel van Amerpoort hier.