Henri en Andrea maken het verschil

Henri en Andrea maken het verschil

'Henri is onze directeur’

Henri werkt vijf dagen per week in een leer & werkomgeving. Studenten van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening helpen hem zijn talenten te ontwikkelen. Dat gebeurt onder leiding van persoonlijk begeleider Andrea. Henri heeft een houdings- en bewegings- stoornis die voortkomt uit een beschadiging in de hersenen.

Henri: “Ik help Andrea door dingen voor haar te onthouden. Ik weet bijvoorbeeld precies wanneer ze iemand moet bellen. Maar ik doe ook andere dingen. Ik help de andere deelnemers die hier werken. En als het Repair Café hier een middag heeft, ben ik gastheer. Ik ontvang dan de bezoekers en schenk koffie en thee in. Samen met de begeleiding ga ik als vrijwilliger naar de bingoactiviteit in het verzorgingshuis in de buurt. Ik roep de nummers om, houd de mensen in de zaak in de gaten en reik de prijzen uit. Ik heb het hier erg naar mijn zin.”

Andrea: “Henri kan veel onthouden en goed organiseren. Hij is mijn rijdende agenda. Ik noem hem onze directeur. Henri is ook heel sociaal en gaat graag met mensen om. Dat is een talent dat hij hier verder ontwikkelt. We letten op zijn communicatieve vaardigheden, leren hem betere zinnen zeggen en duidelijker praten. Hij ontwikkelt zich ook cognitief. Vooral taal vindt Henri leuk. Hij maakt graag woordgrapjes en gebruikt de geleerde uitdrukkingen. We leren hem activiteiten organiseren, met behulp van een werkboek. Het is fijn om te zien hoe hij hier zijn talenten gebruikt en zich sociaal-emotioneel ontwikkelt.

Bekijk het hele artikel in ons magazine, pagina 36-37 of lees meer over Gemiva-SVG Groep.