Medewerkers ťn cliŽnten nemen de regie

Medewerkers ťn cliŽnten nemen de regie

Cliënten krijgen de regie terug over hun leven, nemen meer het heft in eigen handen. Iedereen die bij de Stichting Anton Constandse werkt, weet dat dit het hoogste doel van de organisatie is. Medewerkers van de stichting staan voor dezelfde uitdaging: eind 2016 bestaat de organisatie uit 29 werkeenheden, die alle een grote mate van zelf- standigheid kennen.

‘Voorheen hadden we een teammanager en een coördinerend begeleider. Die regelden allerlei zaken van onze werk- plek. Sinds 1 mei 2014 zijn we een zelfstandige werkeenheid. We hebben geen directe leidinggevende meer, maar regelen veel van onze zaken zelf.’ Marco Koetsier werkt als sociaal psychiatrisch ondersteuner bij werkeenheid Trekschuit, waar hij samen met tien collega’s de zorg en begeleiding van 21 bewoners op zich neemt. De meeste bewoners hebben naast een ernstige psychische aandoening een verslavingsprobleem.


Extra opleiding
De werkeenheid Trekschuit was een van de eerste locaties van de Stichting Anton Constandse die als zelfstandige werkeenheid aan de slag ging. De drie medewerkers op hbo-niveau hadden daarvoor een post-hbo-opleiding gevolgd tot sociaal psychiatrisch ondersteuner (spo). Deze opleiding heeft de stichting samen met Hogeschool Leiden opgezet, speciaal om de medewerkers op te leiden tot zelfstandige beroepsbeoefenaar. In de opleiding krijgen zij de gelegenheid om nog meer kennis op te doen onder andere over herstelondersteuning. Daarnaast leren de cursisten hoe zij zelfstandig een werkeenheid kunnen runnen, met een eigen deelbudget en verdeling van werkzaamheden.

Ook de sociaal psychiatrisch medewerkers, die op mbo-niveau werken, hebben een training gekregen op gebied van samenwerking. Hierdoor is iedereen binnen de werkeenheid er nu goed van doordrongen dat zij als een eenheid de bewoners ondersteunen in hun zoektocht naar een zelfstandiger bestaan.

Interessante werkplek
De spo’ers binnen de werkeenheid wisselen bepaalde rollen af, zoals die van voorzitter, financieel beheerder of aanspreekpunt op gebied van bewonerszaken. Deze manier van werken betekent voor iedereen een omslag, maar het werk is er wél interessanter door geworden, zegt Marco Koetsier: ‘De grootste verandering was het verdwijnen van de teammanager. Daardoor hebben we nu allemaal veel meer directe invloed op wat hier gebeurt. Dat was in het begin even wennen, maar al met al vind ik deze manier van werken boeiender. We moeten nu alles met elkaar uitvechten, ons steeds de vraag stellen wat het beste is voor de bewoners, op welke manier zij echt verder komen in hun herstel.’

“We moeten nu alles met elkaar uitvechten, ons steeds de vraag stellen wat het beste is voor de bewoners, op welke manier zijechtverderkomeninhunherstel.”

Leerzame verdieping
Annelies Nauta werkt als ambulante begeleider bij de Stichting Anton Constandse. Zij en enkele collega’s hebben onlangs de opleiding spo afgerond, terwijl andere de opleiding nu volgen. Per 1 augustus 2016 gaan zij en haar collega’s als zelfstandige werkeenheid aan de slag. ‘Het was een pittige opleiding’, zegt ze, ‘maar ik vond het leuk om ermee bezig te zijn. De colleges waren leerzaam en de verdieping door onder andere ervaringsdeskundigen was erg nuttig.’

Spannend
Annelies kijkt uit naar het moment dat zij onderdeel uitmaakt van een zelfstandige werkeenheid. ‘Ik vind het ook spannend. Voor een ambulante eenheid als de onze is het best een uitdaging. We zijn vaak de hele dag met de iPad in de tas op pad van cliënt naar cliënt. Dan is het soms lastig om met elkaar de momenten te vinden voor overleg. Maar die tijd zullen we in de toekomst zeker moeten vinden. Als we er samen niet goed uitkomen, of als we ondersteuning nodig hebben op welk gebied dan ook, kunnen we gelukkig gemakkelijk ergens terecht. De medewerkers binnen de bestuurs- of de serviceorganisatie kunnen we altijd bellen of mailen als we advies of hulp nodig hebben.’

Het nieuwe werken binnen de Stichting Anton Constandse is zodoende voor iedereen een uitdaging, maar wel een boeiende!


Voor meer informatie: www.stichtingantonconstandse.nl