De dynamiek van de acute opname

De dynamiek van de acute opname

Doelen en ambities? Pascal Baars heeft er veel. Mede daarom koos hij voor Reinier de Graaf. Hij werkt er als verpleegkundige op de gloednieuwe Acute Opname Afdeling, maar herkent genoeg opleidings- en carrièremogelijkheden voor toekomstige transfers naar de Spoedeisende hulp (SEH) en bij de ambulance.

Best bijzonder toch, de Acute Opname Afdeling?
“Inderdaad. Het is dynamisch en afwisselend. Patiënten blijven maximaal 48 uur bij ons en we zien de meest uiteenlopende ziektebeelden. Het varieert van obstipatie tot een urineweginfectie tot blindedarmontsteking en ga maar door. Geen dag is hetzelfde.”

Wat is jullie doel?
“Wij geven patiënten een snelle diagnose, stellen een behandelplan op en starten de eventuele behandeling. Kijk, zij komen doorgaans het ziekenhuis binnen via de SEH of de poliklinieken. Zie ons als een tussenschakel. Binnen twee dagen brengen we zoveel mogelijk zaken rondom de patiënt in kaart. Daarmee bereiden we het werk voor van de collega’s op de verpleegafdelingen van de medische specialismes. Ongeveer de helft van de patiënten hoeft niet overgeplaatst te worden naar een andere afdeling, maar mogen naar huis.”


"Bij Renier de Graaf heb ik genoeg uitdagingen"Wat maak je zoal mee tijdens een werkdag op de AOA?
“We doen aanvullende diagnostiek. Denk aan bloed- onderzoek. We brengen bijvoorbeeld ook eventuele allergieën in kaart, controleren de vitale functies en gaan na of de juiste medicatie wordt gebruikt. Verder voeren we een opnamegesprek met de patiënt. Of we stellen vast welke antibioticakuur moet worden gevolgd. Kortom, op de verpleegafdeling krijgen vervolgens de collega’s alle informatie die nodig is. Natuurlijk verrichten we ook gebruikelijke verpleegkundige handelingen, zoals infusen aanleggen, maagsondes inbrengen en bloedtransfusies geven.”

Wat biedt Reinier de Graaf jou als verpleegkundige?
“Mijn vriendin, die hier neonatologieverpleegkundige is, maakte me enthousiast voor de gezondheidszorg. Ik wilde echt iets voor mensen gaan betekenen en ook persoonlijk contact hebben. Hiervoor werkte ik bij een bank en voerde ik vooral telefoongesprekken. Reinier de Graaf en ROC Mondriaan boden mij een mooie kans: een 2,5 jarige mbo-opleiding die theorie en praktijk combineerde. In die periode heb ik in het ziekenhuis gewerkt bij de afdelingen Nefrologie, Traumatologie en Orthopedie. Je leert ook patiënten het gevoel te geven welkom te zijn. In Reinier de Graaf gaat trouwens ook regelmatig een soortgelijk leer-werk-traject van start op hbo-niveau.”

Wat zijn je ambities?
“De Acute Opname Afdeling biedt mij voorlopig genoeg uitdagingen. Omdat deze afdeling zo nieuw is, in maart 2015 zijn we begonnen, zijn er nog zoveel processen die we verder kunnen verbeteren. Ik wil
me hier goed ontwikkelen en nog veel meer kennis opdoen over al die verschillende ziektebeelden. Daarna zou ik eerst SEH-verpleegkundige willen worden en daarna Ambulanceverpleegkundige. Dat gaat vast en zeker lukken, want Reinier de Graaf biedt iedereen de mogelijkheid via opleidingen nieuwe stappen te zetten.”

Lees het complete artikel in ons magazine