‘Je gaat alleen de wijk in. Maar je staat er nooit alleen voor.’

‘Je gaat alleen de wijk in. Maar je staat er nooit alleen voor.’

‘Je gaat alleen de wijk in. Maar je staat er nooit alleen voor.’

‘Wat je ook doet, in wat voor situatie je ook terecht komt, je kunt altijd rekenen op je collega’s. De band bij ons is hecht en warm. We overleggen regelmatig om van elkaar te leren. Want je biedt telkens weer verschillende zorg aan verschillende mensen. Van het toedienen van oogdruppeltjes tot het verlenen van palliatieve zorg. Geen dag is hetzelfde.

Je werkt ook behoorlijk zelfstandig maar met volop ondersteuning van je collega’s. Natuurlijk ga je alleen de wijk in, maar je staat er nooit alleen voor. Behalve de persoonlijke aandacht die we aan onze cliënten geven, krijgen we zelf ook de nodige persoonlijke aandacht. Onze teamleider kijkt altijd goed hoe we ervoor staan. Niet alleen als professional maar ook als mens. Je komt namelijk soms wel eens in emotionele situaties terecht. Natuurlijk staat mijn professionele houding dan voorop. Maar ik moet af en toe ook wat van me af kunnen praten. Onze teamleider begrijpt dat en neemt daar alle tijd voor. Ook voor je verdere ontwikkeling. Ze biedt je kansen om meer uit jezelf te halen, bijvoorbeeld met cursussen of trainingen.

Naast de basiszorg is Marente gespecialiseerd in verschillende ziektebeelden en behandelingen die bij ouderen voorkomen. Marente heeft 12 woonlocaties, van woonzorgcentrum of verpleeghuis tot kleinschalige zorg voor mensen met dementie.

“De eerste stapjes zijn het mooist.”
“Een man van 42 kwam bij ons revalideren na een hersenbloeding. Hij was aan één kant helemaal verlamd. Je zag dat hij daardoor alle zelfvertrouwen had verloren. We hebben hem toch weer op de been geholpen door structuur in z’n leven te brengen. Dus elke dag op tijd uit bed, wassen, fysiotherapie en oefeningen doen. Langzaam maar zeker ging hij weer geloven in z’n eigen kunnen. En uiteindelijk deed hij z’n eerste stapjes. Die zijn het mooist.”

‘Ouderen met lichte dementie zijn soms ook blij om bij ons te verblijven.”
“Dan valt er toch een last van hun schouders af. Veel verplichtingen vallen weg zoals zorgen voor eten en het huishouden. Een mevrouw die hier een tijdje moest bijkomen omdat het thuis niet meer ging zei, toen er een plaats voor haar was gevonden in een verzorgingshuis in haar eigen woonplaats: “Eigenlijk wel heel gezellig hier, jammer dat ik weg ga, ik zal jullie zeker missen.” Dan hebben we het toch goed gedaan. Het is hier ook stukken huiselijker dan in een ziekenhuis. Voor ouderen met dementie is dat heel belangrijk.”

Lees meer over Marente