Van vluchtsimulator naar de IC-opleiding

Van vluchtsimulator naar de IC-opleiding

“Ik stond op de intensive care bij een patiënt bij wie verschillende problemen tegelijkertijd speelden. Toen realiseerde ik me ineens dat ik hier in een paar maanden tijd heel veel geleerd heb. Ik ben echt gegroeid in dit werk.” Dat zegt Dirk Schoenaker. Hij is 24 en bijna klaar met zijn opleiding tot IC-verpleegkundige in het Diakonessenhuis in de locatie Utrecht. Dirk is helemaal verslingerd aan zijn werk op de IC. Het had trouwens weinig gescheeld of hij was piloot bij de luchtmacht geworden. “Ik had me aangemeld voor de vliegopleiding bij de Koninklijke Luchtmacht, maar in de vluchtsimulator ging het fout. Mijn leercurve was niet steil genoeg, rapporteerde de computer van de simulator. Nooit geweten wat dat nu precies betekende, maar in ieder geval kon ik niet verder met deze vliegopleiding.”

 

IC is echt een ontdekking

Is de IC-opleiding dan een troostprijs? “Absoluut niet. Dit is echt een ontdekking. Ik heb eerst de HBO-V-opleiding gedaan en een jaar als verpleegkundige in Doetinchem gewerkt. Dat kwam uitstekend uit, omdat je eerst een jaar relevante werkervaring in een ziekenhuis moet hebben opgedaan, voordat je met de IC-opleiding kunt beginnen.

 

Hier in het Diakonessenhuis komen de lijntjes bij elkaar die mij het meest aanspreken. Ik wil graag mensen helpen én ik ben technisch. Thuis bouw ik websites. In het Diakonessenhuis wil ik de praktische toepasbaarheid van ICT naast het bed verbeteren. Dat klinkt ambitieus maar in mijn IC-opleiding leer ik niet alleen om mensen te beademen en dat soort dingen, maar ik leer ook veel van de ICT-voorzieningen die op een Intensive Care worden gebruikt. Dus niet morgen, en ook niet overmorgen maar over een tijdje wil ik mijn technische kennis gaan combineren met mijn verpleegkundige kennis. Niet zo gek hoor, want de gemiddelde verpleegkundige is geen ICT’er en de gemiddelde ICT’er is geen verpleegkundige.”

 

Collega’s zijn hier super

“De collega’s hier zijn super. Ik moest laatst iemand reanimeren. Ook toen was het fijn om te ervaren dat je daarna bij je collega’s je verhaal kunt doen. Want al doe je het goed, je twijfelt hoe dan ook en je vraagt jezelf af ‘Heb ik het nu goed gedaan?’ Zou raar zijn als je jezelf die vraag niet stelt.”

 

“Ik vind ook dat je tijdens de IC-opleiding in dit ziekenhuis goed begeleid wordt. Als ik tegen iets aanloop dat snel moet worden opgelost, app ik even met mijn praktijkbegeleider, maar ik kan natuurlijk ook gewoon bij hem binnenwandelen. Ze hebben altijd tijd voor je. Ik loop nu tegen het eind van de opleiding en moet nog een kwaliteitsproject doen. Samen met mijn praktijkbegeleider koos ik iets waar ik zelf niet zo snel opgekomen zou zijn: hoe je op de IC het beste om kunt gaan met de familie als je als verpleegkundige aan het werk bent. Het is hartstikke goed dat we daar als verpleegkundigen mee leren omgaan, want het is best uitdagend om te communiceren met een echtgenoot of andere familie als een patiënt in een kritische periode verkeert of als het niet goed afloopt.”

 

Hoe help je iemand met een hartinfarct?

Dirk ontdekte dat hij door de IC-opleiding en de steun van zijn collega’s in korte tijd flink gegroeid was in zijn werk. Hij ontdekte meer. “Ik kom uit het ziekenhuis in Doetinchem. Ik dacht, de stad Utrecht en het Diakonesenhuis zijn groter dan waar ik vandaan kom. Het zal hier dus wel wat onpersoonlijker zijn. Echt niet. Mensen kennen elkaar en helpen elkaar op weg. Zo zie je maar, als je een nieuwe stap in je leven zet, pakt het vaak beter uit dan je van tevoren vermoedde. Ik merkte dat trouwens ook tijdens mijn stages. Ik liep hier als onderdeel van de IC-opleiding bijvoorbeeld een stage op de CCU (hartbewaking). Dat was verplicht, het leek me niet zo spannend. Maar dat was het wél. Ik leerde hoe je een hartfilmpje moet interpreteren en werd getraind in hoe je iemand met een hartinfarct moet bijstaan. Het maakt mijn werk als IC-verpleegkundige completer.”