Hoe bereid je je als verpleegkundige voor op de toekomst?

Hoe bereid je je als verpleegkundige voor op de toekomst?

Het is duidelijk dat er veel verandert in de zorg. Wat betekent dit voor jou als verpleegkundige? En wat kun je doen om goed op de veranderingen in te spelen? Vier onderwerpen waar elke verpleegkundige over na zou moeten denken.

 

1. VERDIEP JE IN DE TOEKOMST

Of we het nu leuk vinden of niet: over vijf jaar ziet de zorg er totaal anders uit. Het belang van mantelzorg neemt toe. E-health gaat een grotere rol spelen. En er komen nieuwe wetten. Al die veranderingen stellen jou als verpleegkundige voor nieuwe keuzes. Het is daarom goed om je te verdiepen in de toekomst van de zorg. Dat kan bijvoorbeeld via blogs of filmpjes (zoals die van Sensire), en door organisaties in de zorg op social media te volgen.

 

2. DENK NA OVER STABILITEIT
Hoe organisaties omgaan met de veranderingen in de zorg verschilt enorm. Sommige organisaties zijn heel veel bezig met innovatie en de toekomst, andere werken zo lang mogelijk binnen de oude kaders. In de praktijk blijkt dat niet alle organisaties een stabiele werkgever kunnen zijn. Als verpleegkundige krijg je dan te maken met plotselinge overnames, onverwachts ontslag, of veel druk op efficiëntie. Voor de duidelijkheid: bij een toekomstgerichte organisatie als Sensire krijg je ook te maken met veranderingen, daar ontkom je niet aan. Maar een heldere koers vanuit een duidelijke visie zorgt daarbij voor rust en stabiliteit.

 

“Al die veranderingen stellen jou als verpleegkundige voor nieuwe keuzes”

 

3. KIES VOOR BIJSCHOLING
Mensen moeten in de toekomst een steeds groter deel van de zorg zelf betalen. Daardoor zullen ze persoonlijke verzorging vaker oplossen met familieleden of vrienden. De vraag naar gespecialiseerde verpleegkundigen neemt echter toe. Mensen kunnen complexe zorg niet zo makkelijk overnemen en het aantal ouderen dat deze zorg nodig heeft, groeit. Voor verpleegkundigen is het dus van belang om zo veel mogelijk aan bijscholing te doen. Hoe hoger je niveau en hoe gespecialiseerder je bent, hoe groter de kans dat je straks structureel interessant werk hebt.

 

“Hoe hoger je niveau en hoe gespecialiseerder je bent, hoe groter de kans dat je straks structureel interessant werk hebt.”

 

4. BLIJF JE BREED ONTWIKKELEN
In de toekomst krijg je meer te maken met mantelzorgers en organiseer je de zorg vaker samen met huisartsen en ziekenhuisverpleegkundigen. Dat vraagt om goede sociale vaardigheden. Ook creativiteit en een proactieve houding worden belangrijker. Klanten gaan steeds meer verwachten dat je met ze meedenkt over de dingen die belangrijk voor ze zijn en hoe de zorg daarvan in dienst kan staan. Daarnaast verwachten organisaties vaker dat je zelf proactief handelt op basis van je eigen inschattingen. Het is goed om je daar alvast van bewust te zijn en te bedenken welke vaardigheden je nog wilt verbeteren.

 

“Ook creativiteit en een proactieve houding worden belangrijker. Klanten gaan steeds meer verwachten dat je met ze meedenkt over de dingen die belangrijk voor ze zijn”

 

Hoe Sensire bezig is met de toekomst van zorg kun je lezen op onze websites en sociale media.

 

www.werkenbijsensire.nl
www.sensire.nl