Van mens tot mens

Van mens tot mens

Versa Welzijn is een brede en open welzijnsorganisatie in Gooi en Vechtstreek, Eemnes en Weesp. De cultuur is informeel, lijnen zijn kort en we werken volgens het Rijnlands model. De organisatie is in handen van onze mensen en verantwoordelijkheden liggen zo laag mogelijk. Bij Versa Welzijn heb je alle ruimte om je talent in te zetten en jezelf te ontwikkelen.

We geloven in de ABCD-methode. We gebruiken de aanwezige talenten en energie in een wijk en verbinden op die manier inwoners en initiatieven aan elkaar. Samen bouwen we aan buurten waarin het prettig leven is en mensen naar elkaar om zien. Dat doen we onder andere met onze gepassioneerde Jongerenwerkers Marco Post en Chakir el Allachi.

Wat doe je als jongerenwerker?
Ons team werkt in de wijk Hilversumse Meent. We monitoren de jongeren, zijn de ogen en oren in de wijk en organiseren activiteiten. Drie keer per week is er een inloop bij ons Jongeren Informatiepunt, daar komen jongeren graag. We zijn er voor een praatje of advies, maar ook voor hulp bij invullen van formulieren. We doen wat we kunnen om ze op weg te helpen. 

Hoe vind je het werken in zelfsturende teams?
Met de Rijnlandse methode heb je veel vrijheid, in het begin moest ik daaraan wennen. Nu voelt het goed om bottum-up te werken en direct aan de slag te gaan met de dingen die we tegenkomen op straat. Ons team bestaat uit vier collega’s van Versa Welzijn en de buurtcoördinator van de gemeente met wie we intensief samenwerken. 

Hoe zagen je eerste weken bij Versa Welzijn eruit?
Als zij-instromer werd ik gekoppeld aan drie buddy’s; een teambuddy, specialisatiebuddy en kantoorbuddy. Dat zorgde voor een prettige en fijne inwerkperiode. Het mooie aan Versa Welzijn is, vind ik, dat ze goed voor de collega’s zorgen en dat ze het belangrijk vinden dat je goed in je vel zit. Logisch, want alleen dan kun je jongeren goed helpen. 

Welke kwaliteiten moet je hebben als jongerenwerker bij Versa Welzijn?
Het is belangrijk dat je verbinding weet te maken met jongeren. In mijn geval merk ik dat het handig is dat ik ‘de taal van de straat’ spreek en zelf ook het nodige heb meegemaakt. Dat is geen must om dit werk te doen, maar het helpt wel. Ook moet je stevig in je schoenen staan, want jongeren zoeken nou eenmaal grenzen op. 

  

Chakir: “we zijn allemaal enorm betrokken en hebben een eropaf-mentaliteit.”


Hoe ziet jouw dag eruit?
Als ambulant jongerenwerker in het centrumgebied ben ik veel op straat, zonder gebonden te zijn aan een accommodatie zoals een buurthuis of wijkcentrum. Ons werk is dynamisch, complex en van alles wat. Je bent echt een duizendpoot. Het ene moment ben je met jongeren in gesprek over het organiseren van sport- en spelactiviteiten. Het andere moment gaat het om het vinden van een dak boven iemand z’n hoofd of heb je besprekingen met ketenpartners. 

Wat vind je het leukst aan je werk?
Het is ontzettend mooi dat we met ons werk jongeren in hun kracht kunnen zetten. We benutten de talenten die in een wijk aanwezig zijn. Zo is er een groep jongeren die ik ooit heb geholpen om steptoernooien op te zetten. Dat stokje hebben ze overgenomen en nu ze regelen alles zelf. 

Wat vind je van Versa Welzijn als werkgever?
De organisatie gaat met ons om, zoals wij met de jongeren omgaan. Van mens-tot-mens, open en persoonlijk. Doorgroeien en ontwikkelen richt zich bij Versa Welzijn sterk op ons vak. We zorgen dat we helemaal actueel blijven en krijgen hiervoor ook veel opleidings- en cursusmogelijkheden. 

Hoe zijn de collega’s?
We zijn allemaal enorm betrokken en hebben een eropaf-mentaliteit. Naar de jongeren en naar elkaar. Zit je ergens mee, dan zeg je het. We oordelen niet en wederzijds respect is groot. Bij de jongerenwerkers zie je dat we allemaal de straatcultuur kennen; handig om te weten wat er speelt, om de leefwereld van jongeren te begrijpen en vertrouwen te winnen. Dat laatste is cruciaal voor ons werk. 

Dit is een verhaal van Versa Welzijn uit het MediVacature carrièremagazine.