Brian is persoonlijk begeleider Intensieve begeleiding op de Hafakker in Noordwijkerhout. Hij werkt op een etage waar 12 cliënten met een verstandelijke beperking wonen, soms in combinatie met gedragsproblemen of psychiatrische problematiek.
‘Ik ben persoonlijk begeleider van zes cliënten en tevens sta ik op de groep. Naast groepswerk heb ik kantoortijd die ik gebruik voor bijvoorbeeld afspraken met familie en cliënten. Ik heb de opleiding SPH gedaan en ik begon mijn carrière in de jeugdzorg. Door een reorganisatie van de jeugdhulpverlening verloor ik mijn baan. Na verschillende uitzendbanen was er een vacature bij cluster Intensieve begeleiding en daar zit ik nu nog steeds. Met veel plezier.’
Brian vertelt dat de overstap naar de gehandicaptenzorg best soepel verliep. ‘Ik had snel een klik. In de jeugdzorg werkte ik op een BSO voor kinderen met diverse problemen. Dat is hier anders. In deze baan help je cliënten in de breedste zin van het woord. Je gaat kleding met ze kopen, je gaat naar het ziekenhuis, maar soms ook naar een pretpark. Er is veel afwisseling. Als iemand bij ons komt werken met nog niet zoveel ervaring, dan gaat er vaak een wereld voor ze open.
“Als iemand bij ons komt werken met nog niet zoveel ervaring, dan gaat er vaak een wereld voor ze open.”
Je kan bij ons alle kanten op en je hebt hierin best veel vrijheid om te kiezen. Natuurlijk zijn er bepaalde werkzaamheden die gedaan moeten worden. Maar de één heeft meer affiniteit met administratie en de ander met de verzorging van de cliënten. Zo vullen we elkaar aan in het team. Vanzelfsprekend is de basis dat je graag met cliënten werkt.
Als begeleider kan je ook de verdieping zoeken, dat doe ik ook, zoals door het doen van trainingen. Dat is het fijne van werken in de gehandicaptenzorg. Het werk is heel veelzijdig. Je kan de medische kant op, facilitair dingen regelen, uitjes organiseren, ervoor zorgen dat het voor de cliënt goed loopt. Dat kan een afspraak met de dokter zijn, maar dat kan ook een prullenbak zijn die gemaakt moet worden omdat die kapot is gegaan. Als je dat dan gelijk regelt, zie je dat de cliënt een goede dag heeft en dan heb ik ook gelijk een goede dag.
“Je kan bij ons alle kanten op en je hebt hierin best veel vrijheid om te kiezen.”
Als je langer met cliënten werkt dan merk je echt dat je een band opbouwt. Dat is mooi. Het is investeren, maar dat betaalt zich ook weer uit. Je weet intussen wat je aan elkaar hebt en de dagen verlopen nu zonder al te veel moeite. Dat is voor iedereen fijn, maar natuurlijk vooral voor de cliënt.’
Dit is een verhaal van Raamwerk uit het MediVacature carrièremagazine.