Meepraten, meedenken en meebeslissen

Meepraten, meedenken en meebeslissen

Anita Schoemaker (50) woont in Heerhugowaard en krijgt al ruim 30(!) jaar ondersteuning vanuit Esdégé-Reigersdaal, zowel bij het wonen als op werk- en dagbestedingsgebied. In die jaren heeft ze al heel wat medewerkers langs zien komen. Daarnaast zit Anita in de centrale cliëntenraad, de raad van haar woonlocatie én in verschillende werkgroepen. Daarom stelden we juist aan haar de vragen: Wat hebben toekomstige medewerkers nodig om hier te komen werken en wat maakt het werk interessant voor hen?

“Bij Esdégé-Reigersdaal staat de cliënt echt centraal”, zegt Anita meteen. “Er worden niet zomaar dingen om je heen besloten. Daarom heb ik destijds heel bewust voor deze organisatie gekozen. Het is belangrijk dat een medewerker goed kan luisteren en kijken. Jij kunt ervoor zorgen dat de cliënt zijn leven zoveel mogelijk kan invullen zoals hij of zij dat graag wil. Als centrale cliëntenraad blijven we voor dat onderwerp ook heel goed aandacht houden. Want dat is de basis van onze ondersteuning en die moeten we niet kwijtraken.”

 

“Er worden niet zomaar dingen om je heen besloten.”


Out of the box
“Als je affiniteit hebt met de doelgroep, dus je voelt je betrokken bij mensen met een beperking -welke beperking dat ook is- dan denk ik dat je bij Esdégé-Reigersdaal zeker op je plek bent. Het naast de cliënt staan is belangrijk. Het is fijn als iemand ook een beetje out of the box durft te denken. Omdat de wereld voor cliënten soms wat onoverzichtelijk is, is het fijn dat er ondersteuning is en die kan jij bieden.” 

Trots
“Of ik trots ben op deze organisatie? Ja. Ik wilde hier wonen omdat je hier jezelf kan zijn. Zoals ik wil leven, daar wordt naar gekeken. We kunnen meedenken, meepraten en meebeslissen. Dat geldt zowel voor de cliënten als de medewerkers. Dat doet Esdégé-Reigersdaal wel goed. De organisatie is ook hard aan het werk om nog meer samen te werken zodat cliënten dezelfde kansen hebben. Dat je weet wie wat doet en waar. Of we elkaar misschien kunnen helpen zodat we niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.” 

Kom maar op met je idee
Esdégé-Reigersdaal is een grote organisatie. Moet je iedere doelgroep kunnen ondersteunen? “Ik denk dat je bij jezelf moet kijken ‘welke doelgroep past het beste bij mij’. En stel je altijd open naar de ander. Durf te vragen, wees nieuwsgierig en draag ook dingen aan. En dan op zo’n manier dat het niet als verplicht voelt voor de cliënt. Ga op je Intuïtie af, maar wees je er ook van bewust dat je in een ander zijn leven stapt. Maak er samen iets van.”

Eigen regie
Wanneer is iemand een goede ondersteuner? “Als je je eigen oordeel opzij kunt zetten. Dat je kijkt naar wat de cliënt nodig heeft, dat met hem bespreekt waar mogelijk en weet wanneer je je verantwoordelijkheid moet nemen, zo dicht mogelijk bij de cliënt. Dat is een constante uitdaging en daardoor kun je als medewerker steeds blijven leren. Eigen regie is binnen onze organisatie zowel voor cliënten als medewerkers heel belangrijk.”

 

“Durf te vragen, wees nieuwsgierig en draag ook dingen aan.”


Toekomst
Cliënten hebben vaste ondersteuners, er is een vast team per locatie, maar we zien veel verschillende gezichten. Dat is weleens jammer, maar is iets van deze tijd met de druk op de zorg. Ik denk dat het voor cliënten, maar ook voor medewerkers belangrijk is om een team te vormen dat wat langer bij elkaar is. Samen iets moois opbouwen. Binnen de medezeggenschap ben ik daar ook mee bezig. Zo zijn we ook betrokken bij het werving- en selectiebeleid. Bij het aannemen van een nieuwe clustermanager zat de cliëntenraad al in de sollicitatiecommissie. Maar dat willen we ook graag steeds meer bij andere medewerkers.”

Dit is een verhaal van organisatienaam uit het MediVacature carrièremagazine.