Interne scholing is bij ons een belangrijke pijler

Interne scholing is bij ons een belangrijke pijler

Levvel helpt kinderen, jongeren en hun gezinnen die in lastige situaties vastlopen. Van opvoedondersteuning tot lvb-hulp, specialistische jeugdhulp en complexe psychiatrische zorg.

De complexiteit van het werk bij Levvel groeit. De maatschappij wordt voor steeds meer jongeren ingewikkelder en dat is te merken aan de behandelvraag van jongeren. Vaak spelen verschillende problemen tegelijkertijd. Levvel werkt daarom met gebiedsteams. Dat zijn teams waarin hulpverleners vanuit verschillende disciplines samenwerken, met elkaar en met lokale organisaties. Zij zijn daar waar het nodig is: waar gezinnen wonen, kinderen of jongeren naar school gaan, buitenspelen, of rondhangen. 

Complex, maar daardoor ook boeiend
Bijna altijd gaat het bij de hulp door Levvel niet alleen om het kind of de jongere, maar ook om zijn of haar directe omgeving: ouders, broers, zussen, vrienden, school. Al die schakels kunnen deel uitmaken van het probleem. En dus ook van de oplossing. Kinder- en jeugdpsychiater Sharlona: ‘‘Soms zijn er thuis heftige situaties en kan een kind tegelijkertijd niet naar school. Een voor de hand liggend behandeldoel kan dan zijn, om zo’n kind zo bij te staan dat ze in ieder geval weer naar school kan.” Het is maar een simpel voorbeeld. Maar echt eenvoudig zijn de situaties waar de deskundigen van Levvel aan werken zelden. “Dat maakt ons werk tegelijk ook zo boeiend.”

 

“In onze expertiseteams kun je je als medewerker verder specialiseren. In ontwikkelingsachterstanden of gedragsstoornissen bijvoorbeeld.”


Geen gescheiden werelden

Dat boeiende zit ‘m ook in de vele manieren waarop de deskundigen van Levvel samenwerken. GZ-psycholoog Marieke: “Je werkt nooit in je eentje aan een case, maar altijd met andere disciplines.” Dat levert verschillende invalshoeken op die allemaal bij kunnen dragen aan een oplossing. “Levvel heeft veel verschillende disciplines in huis. Dat komt ook doordat de organisatie uit verschillende fusies is ontstaan. Voorheen de Bascule, Spirit en Levvel5 vormen samen Levvel. Bij ons zijn daardoor jeugdhulp, lvb-hulp en jeugd-ggz geen gescheiden werelden.”

Succesvolle combinaties
Veel kennis onder één dak dus: dat kan de hulpverlening succesvoller maken. Maar ook de medewerkers van Levvel profiteren van de kruisbestuiving tussen de uiteenlopende disciplines.

Sharlona: “We werken binnen Levvel met expertiseteams. In die teams kun je je als medewerker verder specialiseren. In ontwikkelingsachterstanden of gedragsstoornissen bijvoorbeeld.”

Marieke: “We hebben ook kennisnetwerken. Binnen Levvel wissel je dan kennis uit. Bijvoorbeeld over nieuwe inzichten bij de behandeling van angst, dwang en tics. Super interessant!”

Sharlona: “En er is zonder overdrijven heel veel interne scholing. Ik vind dat echt een belangrijke pijler van Levvel. Met voor wie dat wil elke week een referaat en elk jaar allerlei workshops over nieuwe hulpvormen. Nieuw bij ons is bijvoorbeeld werken met virtual reality-brillen bij selectief mutisme. Dat is dat je dus bij angststoornissen niet altijd de juiste woorden kunt vinden. Met VR kunnen we door het tonen van spannende situaties een jongere gecontroleerd door zo’n blokkade heen helpen.”

Dit is een verhaal van Levvel uit het MediVacature carrièremagazine.