Nikki van Vugt, een gedreven 29-jarige zorgprofessional, deelt graag haar reis door de zorg en haar ervaringen bij Laurens.
Wie ben je?
Mijn naam is Nikki van Vugt, 29 jaar oud, en ik werk inmiddels al 8 jaar in de zorg. Samen met mijn vriend woon ik in Capelle en binnenkort verwachten wij ons eerste kindje. Mijn carrière in de zorg begon als helpende, maar al snel verlangde ik naar meer verantwoordelijkheid en invloed.
Waarom heb je voor de zorg gekozen?
Mijn interesse in de zorg ontstond tijdens een snuffelstage op de middelbare school. Ik ging stage lopen in een verpleeghuis, en dat vond ik eigenlijk heel leuk! Na mijn middelbare school ben ik echter eerst in de retail terechtgekomen. Dat heb ik zeker vijf jaar gedaan, maar uiteindelijk heb ik toch besloten dat ik liever in de zorg wilde werken. Ik vond het alleen wel lastig om, zonder de juiste diploma’s, in de zorg terecht te komen.
Waarom vond je dat lastig?
Nou, ik had natuurlijk al een vaste baan in de retail, en ik had een eigen woning en kosten daarvoor. Fulltime studeren zag ik dus niet zitten. Ik was daarom echt op zoek naar een leer-werktraject, maar dit heeft wel een tijd geduurd. Ondanks de grote tekorten in de zorg, was het namelijk best moeilijk om bij zo’n opleiding te worden aangenomen. Gelukkig kon ik uiteindelijk beginnen aan de eenjarige BBLopleiding Helpende Zorg en Welzijn, bij Albeda in Rotterdam. Hierbij kon ik dan één dag naar school, en de rest van de week werkte ik bij een zorgorganisatie in de thuiszorg. Nadat ik die opleiding had afgerond, begon ik aan een nieuw BBL-traject: Verpleegkunde niveau 4.
“Mijn carrière in de zorg begon als
helpende, maar al snel verlangde ik naar meer verantwoordelijkheid en invloed.”
Hoe ben je bij Laurens terechtgekomen?
In het tweede jaar van mijn opleiding ging mijn toenmalige teamleider bij Laurens werken, wat mijn interesse wekte. Ik kende Laurens al van naam, omdat het natuurlijk een hele grote organisatie is in Rotterdam. Toen heb ik tijdens mijn opleiding gesolliciteerd bij Laurens, en mocht ik daar in de verpleeghuiszorg mijn derde en vierde jaar van de opleiding doorlopen. Dit vond ik heel fijn, want de eerste twee jaar werkte ik dus in de thuiszorg. Hier miste ik wel wat uitdaging in, dus ik was wel toe aan een nieuwe omgeving. Zeker mijn vierde jaar vond ik erg leuk. Toen werkte ik bij Laurens Intermezzo, een revalidatie locatie.
Wat doe je als verpleegkunde student bij Laurens?
Je leert gewoon door te dóen! Je leert de basis van de zorg. Dat vond ik ook fijn aan de combinatie leren en werken. Je leert heel veel dingen op de dagen dat je naar school bent, en in de praktijk vallen dan alle puzzelstukjes in elkaar. De opleiding Verpleegkunde is ook heel allround. Er zijn namelijk vier verschillende modules die je doorloopt: VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg), geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en de module klinische setting (ziekenhuiszorg). Dit is heel leerzaam! Ik voelde me dus ook klaar om écht aan het werk te gaan toen ik de opleiding had afgerond.
Op welke locatie/met welke doelgroepen werk je nu?
Ik werk momenteel op locatie Stadzicht. Hier zijn vooral PG (psychogeriatrie) afdelingen, met zorg voor bijvoorbeeld ouderen met dementie. Ik werk op de vijfde etage, daar zit een observatieafdeling. Dit is een afdeling waar mensen komen voor observatie na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname of wanneer thuis wonen niet meer haalbaar is. De specialisten en verpleegkundigen werken samen aan een screening om uiteindelijk tot een ziekte- en zorgdiagnose te komen met een passend woonzorgadvies. Cliënten doorlopen dan het zogeten SOABB zorgpad: van Stabilisatie naar Observatie, Analyse, Behandeling en Begeleiding. Dit is een uitdagende afdeling met genoeg complexe zorg!
Wat vind je van het werken bij Laurens?
Ik denk dat je als verpleegkundige in een verpleeghuis vooral een link hebt met je eigen locatie, maar het is wel fijn dat daar een grote organisatie als Laurens achter staat. Om die reden zijn er namelijk veel verschillende locaties, expertises en doelgroepen waar je mee kunt werken. Ik vond het bijvoorbeeld leuk om ervaring op te doen bij revalidatie, maar anderen vinden zorg voor de doelgroep NAH (niet aangeboren hersenletsel) of palliatieve zorg bijvoorbeeld interessant.
Wat zijn je ambities?
Als ik straks terug ben van mijn zwangerschapsverlof zou ik graag weer in de revalidatiezorg aan de slag gaan: dat vond ik tot nu toe toch het leukst! Ook wil ik me dan nog verder specialiseren en een opleiding wondverpleegkunde doen. Ik ben namelijk zeker nog niet uitgeleerd! En als ik wat verder vooruit kijk, wil ik misschien nog wel iets heel anders doen. Werken op de ambulance lijkt me super gaaf!
Dit is een verhaal van Laurens uit het MediVacature carrièremagazine.