Beleving cliŽnt ťn begeleider telt

Beleving cliŽnt ťn begeleider telt

Stel: een ouder wordende cliënt doet niets liever dan aardappels schillen, maar pakt daarbij steeds een broodmes waarmee ze zich kan verwonden. Hoe hou je dat veilig? Eén van de dilemma’s van Belevingsgerichte zorg voor ouderen, na Leven in vrijheid het tweede thema van de zorgcampagne.

 

Belevingsgerichte zorg voor ouderen is een belangrijk onderwerp, want meer dan de helft van onze cliënten is ouder dan 50 jaar. De experts binnen Philadelphia zijn Karen van de Weijer en Erwin Schenzel. Zij hebben wel een antwoord op het hierboven geschetste dilemma:

 

“Ons uitgangspunt is ouderen met een beperking een goede oude dag geven, dus vooral stimuleren wat iemand nog wel kan en leuk vindt op een manier dat het veilig blijft. Dat vergt creativiteit van de begeleider. In dit geval bijvoorbeeld alleen aardappelschilmesjes in de bestek la leggen, zodat de cliënt niet kan misgrijpen.”

 

Intensief

Maar, benadrukken beide experts, belevingsgerichte zorg richt zich net zo goed op de begeleider als op de cliënt. Het is een werkwijze en een methodiek die heel intensief is voor de medewerker. Kern is dat de begeleider ook naar zijn eigen belevingswereld kijkt, want die is net zo belangrijk als die van de cliënt.

 

Erwin: "Dat kan moeilijk zijn, want mensen die in de zorg werken zijn het niet gewend de blik op zichzelf te richten. Zorgen voor en kijken naar anderen zit hen veel meer in het bloed. Maar je kunt de belevingswereld van een ander pas zien als je die van jezelf ook kent. Daarom is de beleving van een begeleider net zo belangrijk als die van de cliënt.”

 

Wezenlijk contact

Karen vult aan: "De bedoeling is dat cliënt en begeleider wezenlijk één op één contact maken. Dat betekent je ook echt verdiepen in de wereld van de oudere cliënt, kennis en inzicht krijgen over de verschillende belevingsfasen van dementie en ook ervaren wat ouder worden voor de cliënt betekent. Dat is enorm intensief, want oudere cliënten kunnen van de ene minuut op de andere onbereikbaar lijken, verzonken zijn in hun eigen wereld.’’

 

"Dan moet je als begeleider goed weten wat die cliënt in het verleden prettig vond om hem of haar toch te kunnen bereiken. Daarom zijn het bijhouden van levensverhalen, het betrekken van familie, het goed bijhouden van Beraden zo belangrijk. Als begeleider moet je steeds opnieuw, soms zelfs na enkele minuten schakelen om toch weer contact te krijgen. Belevingsgerichte zorg is geen knop die je aanzet, maar continue zoekend reageren op de communicatiesignalen van de cliënt.’’

 

Erwin: "Ook tijdens de dagelijkse verzorging ben je daarmee bezig. Weten dat een cliënt graag langzaam wakker wordt, net die ene douchegel gebruiken die hij of zij zo lekker vindt, het eerst overnemen van de verzorging en dan de cliënt stimuleren het zelf te doen. Maar ook: toch iemand uit bed halen die de hele dag wil blijven liggen en net dat ene zetje geven waardoor het toch een fijne dag wordt.”

 

Vakmanschap van begeleiders

Beide experts geven de begeleiders graag alvast een pluim: "we zijn enorm trots op het vakmanschap van onze begeleiders. Omgaan met cliënten waar soms moeilijk contact mee te maken is vraagt veel creativiteit en flexibiliteit en daar zijn onze begeleiders goed in. Dat mogen ze ook nog vaker tegen elkaar zeggen, complimenten helpen altijd en elkaar steunen loont: in Amsterdam is het ziekteverzuim bijvoorbeeld flink naar beneden gegaan doordat het met belevingsgerichte zorg dankbaarder werken is, met veel oog voor de medewerker. We hopen daarom dat Belevingsgerichte zorg echt beklijft, niet alleen deze maand maar ook in de toekomst.’’

Lees meer en praat mee over Belevingsgerichte zorg op Facebook en twitter.