Catalogus voor geluksmomenten

Catalogus voor geluksmomenten

Ouderen met dementie hebben soms de neiging om in zichzelf te keren en minder actief te worden. Het is bekend dat beweging een belangrijke factor is in het gezond houden van lichaam én geest, dus bij Amsta zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om onze bewoners zo fit en gelukkig mogelijk te houden.

 

Onderzoek door studenten Zorgtechnologie
In dat kader werken wij samen met studenten van de Hogeschool van Amsterdam, minor Zorgtechnologie. Onder begeleiding van beleidsadviseur innovatie Leo Versteeg deed een werkgroep in locatie Jan Bonga onderzoek naar verschillende prikkels om bewoners te stimuleren om te bewegen en om ze momenten van blijdschap te geven. Daarbij valt te denken aan muziek, voorwerpen, videobeelden, gekleurd of bewegend licht en lekkere geuren.

 

Twintig ontwerpen
Met de resultaten van dit onderzoek en een dosis creativiteit heeft de werkgroep een catalogus samengesteld met twintig ontwerpen die locaties kunnen inzetten. Sommigen zijn eenvoudig te realiseren, zoals een ladekastje met verlichting en 'verrassingen' in de laatjes of een knuffelkamer met zachte kussens en stoffen. Anderen zijn wat ingewikkelder zoals een lichtshow-paneel of een teddybeer die verhaaltjes vertelt. De catalogus vertelt voor ieder ontwerp wat de werking is en geeft instructie voor uitvoering of installatie. Een mooie uitbreiding van mogelijkheden die locaties naar eigen inzicht kunnen invoeren.

 

Het volledige artikel en voorbeelden van een ontwerp uit de catalogus van Amsta vind je hier.