Bijzondere contacten in de thuiszorg

Bijzondere contacten in de thuiszorg

Meneer De Jongh (70) en wijkverpleegkundige Esmée Verschoor (26) van zorgorganisatie Aafje hebben een bijzondere klik. Esmée verpleegt meneer De Jongh tweemaal per week in verband met darmkanker. Als ze langsgaat bij meneer De Jongh is het, ondanks zijn ziekte, altijd gezellig. De twee praten over ‘van alles en nog wat’ en lachen er flink op los. Maar voor een serieus gesprek is ook altijd plek…

Meneer De Jongh werkte jarenlang als succesvol internationaal belegger. Hij besloot op een gegeven moment dat zijn gezin belangrijker was dan zijn werk en maakte de overstap naar defensie. Later runde meneer De Jongh een camping in Frankrijk en bouwde een leven op in het zonnige Spanje. Meneer De Jonghs vrouw overleed een aantal jaren geleden aan kanker. Zijn kinderen wonen in Amerika. Zelf woont hij in Rotterdam-Zuid, maar niet voor lang meer. Over een paar weken emigreert meneer De Jongh namelijk naar Spanje.


Meneer de Jongh:

“De darmkanker is mijn vijfde kankersoort. Mijn gezondheid voelt als een Dominospel. De stenen vallen één voor één om. Genezing is niet meer mogelijk. In het begin was ik erg boos, maar nu focus ik op pijnbestrijding. Ik wil de tijd die ik nog heb, goed besteden.


Aafje helpt mij dagelijks met de verzorging en het huishouden. Met de medewerkers kan ik goed overweg. Vooral met Esmée heb ik een enorme klik. Ikbewonder haar enthousiasme en leergierigheid. En om eerlijk te zijn ben ik ook trots op haar. Ze heeft op jonge leeftijd al veel bereikt.


Over een paar weken verhuis ik terug naar Spanje. De koffers staan al klaar. In Spanje heb ik een eigen huis en sociaal netwerk. De zorg is daar anders geregeld. Daarom huur ik een verpleegkundige in. Aafje helpt mij met het zoeken van een geschikte kandidaat. Daar ben ik heel blij mee.”


Esmée:

“Meneer De Jongh is een van mijn favoriete klanten. Hij weet veel over zijn ziekte en de zorg. Het komt niet vaak voor dat een klant zoveel medische kennis heeft. Dat zorgt voor andere gesprekken en dat is inspirerend.
Ook op persoonlijk vlak heb ik een goede klik met meneer De Jongh. Hij is positief ingesteld en altijd vriendelijk. Een darmspoeling duurt zo’n twee uur. We brengen dus veel tijd door en praten dan over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld de zorg, het nieuws en de verhuizing.


Ik vind het mooi dat meneer De Jongh naar Spanje verhuist. Ik gun hem een mooie laatste fase. Maar ik maak me ook zorgen. Ik wil graag zeker weten dat meneer De Jongh goed terecht komt. Daarom help ik bij de selectie van een verpleegkundige. Dan kan ik de zorg met een gerust hart overdragen.”
Door coronamaatregelen moest meneer De Jongh zijn verhuizing uitstellen.


Hij hoopt zo snel mogelijk op het vliegtuig naar Spanje te stappen.
Aafje is een zorgorganisatie in de regio Rotterdam en de Drechtsteden. Je kunt hier aan de slag in de thuiszorg, verpleeghuizen of zorghotels.


Dit is een artikel van Aafje uit het MediVacature carrièremagazine.


Wil jij meer weten over werken bij Aafje? Bekijk de organisatiepagina of de vacatures van Aafje.