Van activiteitenbegeleider naar welzijnscoach

Van activiteitenbegeleider naar welzijnscoach

In de ideale samenleving doet iedereen mee. Een psychiatrische kwetsbaarheid maakt dat soms lastig. Je kunt dan wel wat begeleiding gebruiken. Als je dat nodig hebt, vind je bij RIBW K/AM een zinvolle dagbesteding. En onze trajectcoaches helpen bij vinden van werk.


Als betaald werken niet lukt, zoekt de begeleiding samen met de cliënt naar vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld buurt- en wijkcentra. Daar kunnen cliënten vaak ook cursussen volgen. Zijn activiteiten in de buurt nog een stap te ver? Dan zorgen we voor een eigen aanbod op maat. Ook voor specifieke groepen zoals mensen met autisme.


De Fontein

In Beverwijk is activiteitencentrum De Fontein, nog niet zo lang geleden verhuisd naar een buurthuis. Paulien Willemsen werkt daar als activiteitenbegeleider. Paulien: “We kijken altijd naar mogelijkheden van mensen. Daar hebben we als activiteitenbegeleider binnen de hele begeleiding een rol. Waar worden mensen blij van? Wat helpt hen om verder te komen? Je probeert altijd te kijken naar het gedrag en dat wat ‘eronder’ ligt, welke waarden en diepere behoefte er op het spel staan. Als je dat begrijpt, weet je ook wat iemand nodig heeft: meer veiligheid of meer uitdaging om zelf dingen te ontdekken. Zo brengen we mensen ook echt verder en kunnen ze meer meedoen aan de samenleving.

 

“Als activiteitenbegeleider heb je binnen de hele begeleiding een rol. Waar worden mensen blij van? Wat helpt hen om verder te komen? Je probeert altijd te kijken naar het gedrag en dat wat er onder ligt.”

 

Beweging maken

Het buurthuis waar we nu werken geeft ons de kans die beweging heel goed te maken. Ik zie nu al dat er meer mensen aan de gezamenlijke maaltijden van het buurthuis meedoen dan op de oude locatie. Bovendien zijn de activiteiten een middel, geen doel natuurlijk. Het erop uitgaan, contact met anderen, een andere omgeving, het gevoel van herkenning: dat versterkt mensen en zet ze in hun eigen kracht.


Onderdeel begeleiding

Wij zijn natuurlijk onderdeel van de volledige begeleiding. Dus hebben we ook contact met begeleiders over deelnemers. Als er iets is in het gedrag bespreken we dit eerst met de deelnemers. Als zij dat goed vinden, vertellen we dat in tweede instantie aan begeleiders.


Ook zijn wij als dat nodig is betrokken bij ‘doorbraaklabs’. Dat zijn complexe intensieve ambulante begeleidingstrajecten. Dan zoeken we contact en sluiten aan bij cliënten die zich vaak onbegrepen, ongehoord en ongezien voelen.


Blijven denken in mogelijkheden 

We blijven (mee-)denken in mogelijkheden. Daarmee verandert onze rol. Wij hoeven niet alles in huis te hebben, maar zoeken wel samen met deelnemers waar ze meer kunnen ‘halen’ wat bij hen past. Er is bijvoorbeeld een deelnemer die bij ons de eerste gitaarles kreeg, en vervolgens doorstroomde naar het ‘cultuurhuis’. Zo maken we de beweging van activiteitenbegeleider naar welzijnscoach.”


Dit is een artikel van RIBW K/AM uit het MediVacature carrièremagazine.


Wil jij meer weten over werken bij RIBW K/AM? Bekijk de organisatiepagina of de vacatures van RIBW K/AM.