Wij zijn de ogen en oren van het zorgteam

Wij zijn de ogen en oren van het zorgteam

Joëlle Semplonius (21) volgt de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn bij het JacobLeerhuis, de incompany opleiding van Sint Jacob. Vier dagen in de week werkt ze op woonzorglocatie Bosbeek, één dag gaat ze naar school. Wat haar betreft is dat de ideale combinatie.


Waarom is werkend leren voor jou ideaal?

“Ik heb de rust niet om vijf dagen per week op school te zitten. Ik wil bezig zijn, iets doen. Dat zie ik ook bij mijn klasgenoten. Eén dag in de week hebben we samen les in het JacobLeerhuis. We beginnen dan met een rondje wat iedereen in de praktijk heeft meegemaakt aan leuke of minder leuke dingen. Tijdens je werk leer je zo veel! En omdat we allemaal op andere locaties werken, op heel verschillende afdelingen, leren we ook veel van elkaar.”


Is het niet pittig: diensten draaien en je huiswerk maken?

“Dat wel. Ook omdat binnen het JacobLeerhuis de opleidingen verkort worden aangeboden. Mijn opleiding duurt een jaar en dat is echt twaalf maanden bikkelen. Maar dan heb ik wel een landelijk erkend diploma! Het is volwaardig mbo, we krijgen bijvoorbeeld ook modules over kinderopvang. Het enige verschil is dat wij sneller door de lesstof gaan. Na de theorielessen pakken we individueel meteen de praktijkopdrachten op.”

“Sommige bewoners vertellen drie keer hetzelfde. Maar dan zie je ze ook drie keer stralen!”


Krijg je een goede begeleiding van het JacobLeerhuis?
“Ja, echt. Elke leerling heeft een eigen leercoach en de praktijkopleider kun je altijd bellen of mailen. Ik schakel mijn leercoach vooral in vanwege mijn dyslexie. Hij helpt met mijn verslagen en planning - mijn tip voor nieuwe leerlingen: begin op tijd met je opdrachten! - en als ik mijn motivatie verlies omdat er iets tegenzit. Ik kan echt alles met hem bespreken.”


Waarom koos je voor de ouderenzorg bij Sint Jacob?

“Ik wist al vroeg dat ik de zorg in wilde, maar heb lang getwijfeld tussen kinderen of ouderen. Het werd de ouderenzorg, omdat ik daar meteen kon instromen. De keuze voor Sint Jacob was een makkelijke. De praktijkopleider was zó positief tijdens het kennismakingsgesprek, en ze legde alles zó goed uit, dat ik gewoon enthousiast werd van haar enthousiasme. Op de eerste meeloopdag klikte het ook meteen met het team.”


Wat vind je het fijnste moment van een werkdag?

“De uurtjes na de lunch. ’s Ochtends zijn we bezig met de basiszorg, dat is altijd hectisch. Maar ‘s middags hebben we tijd om bij de bewoners in de huiskamer te zitten. Om wat te kletsen, koffie te drinken, een spelletje te doen of gewoon te ‘zijn’. Soms pak ik de tablet erbij, zodat ik meteen kan rapporteren of een verslag maken voor school. Dat is extra leuk omdat ik dan kan uitleggen wat ik doe. De bewoners zijn nieuwsgierig en zeggen soms wat ik moet opschrijven. Zo samen zitten is niet alleen gezellig, maar ook ontzettend waardevol. Het is precies de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”


Waarom is het zo waardevol?

“Vergeleken met andere collega’s brengen helpenden misschien wel de meeste tijd met bewoners door. In de huiskamer letten we goed op. Hoe voelt die mevrouw zich? Eet die meneer wel goed? Heeft iemand behoefte aan een gesprek? Eigenlijk zijn wij dus de ogen en oren van het zorgteam. Onze collega’s waarderen dat heel erg, we draaien een afdeling echt samen.”


Wat ga je doen als je straks je diploma hebt?

“Voordat ik afstudeer, heb ik een gesprek met mijn leidinggevende. Daarin kan ik aangeven wat ik zou willen: meer of minder werken, op welke afdeling enzovoort. Ik wil het allerliefste op deze afdeling blijven werken, want ik zit hier helemaal op mijn plek. En over een paar jaar wil ik misschien de opleiding tot Verzorgende volgen.”


Word ook Helpende!

Bij het JacobLeerhuis kun je verkorte mbo-opleidingen volgen tot Helpende, Helpende Plus en Verzorgende IG. Sint Jacob biedt ook stageplekken voor leerling-verpleegkundigen en verbredingscursussen voor medewerkers.

Dit is een artikel van Sint Jacob uit het MediVacature carrièremagazine.

Wil jij meer weten over werken bij Sint Jacob? Bekijk de organisatiepagina of de vacatures van Sint Jacob.