In gesprek met Karolien Jongerman, Pedagogisch hulpverlener/ambulant begeleider Vitree

In gesprek met Karolien Jongerman, Pedagogisch hulpverlener/ambulant begeleider Vitree

In gesprek met Karolien Jongerman, pedagogisch hulpverlener/ambulant begeleider Vitree

Ik ben Karolien Jongerman, 43 jaar jong, en bijna 19 jaar in dienst bij Vitree, voorheen ‘De Reeve’. Ik heb drie dochters, van 15, 13 en 4 jaar. Mijn hobby’s zijn kleding maken (vooral voor de jongste), wandelen en klussen. Ik ben getrouwd met Arnold Jongerman en samen met onze kinderen wonen we in Heerde.


Aanloop

Ik wist nooit zo goed wat ik in de toekomst wilde doen en ben op mijn 16e gaan werken in een groentezaak. Maar na een aantal banen verder merkte ik dat ik daar geen voldoening uit haalde. Ik heb om mijn 23e dan ook besloten om de opleiding SPW te gaan volgen. Vroeger was ik elk vrije uurtje op de manege te vinden om te helpen bij de SPGIJ (Stichting Paardrijden voor Gehandicapten). Ik kreeg altijd veel energie van de mensen en wil mijn toekomst richten op deze doelgroep.


Kwartje

Voor de opleiding moest ik stage lopen en dit heb ik op meerdere plekken gedaan zoals de dagbesteding voor gehadicapten en een dagbehandelingscentrum voor kinderen. Maar dit was niet wat ik zocht.

Een klasgenoot vertelde over haar stage bij Trias jeugdzorg en daar werk ik wel enthousiast van en zo ben ik bij Vitree stage gaan lopen en na verloop van tijd wist ik dat dit was wat ik wilde en viel het kwartje.


De Reeve/Vitree

Toen ik jong was werden kinderen die binnen de Reeve verbleven als dom en vervelend afgeschilderd. Dit is natuurlijk niet zo en ik wil deze jongeren graag helpen een mooie toekomst te creëren.

Ik ben begonnen op een behandelgroep in Kampen maar na verloop van tijd begonnen mij alle regels en de vaste structuur mij tegen te staan. Via mijn manager ben ik in Zwolle op de Mozartlaan terecht gekomen waar ik het al heel wat jaren naar mijn zin heb. Op de mozartlaan kijken we wat elk individu nodig heeft en zijn er weinig groepsregels maar meer omgangsregels en afspraken. Het groepsverband is er wel, maar niet leidend. We denken mee met de jongere en sluiten aan bij zijn of haar doelen, vragen en wensen. Helemaal mijn ding.

Ik krijg veel kansen bij Vitree, en voel me op m’n plek. We ondersteunen en begeleiden zeven jongeren. Ik combineer het met een deel ambulant, wat ik leuk en uitdagend vind. Ik kom in gezinnen en begeleid dus ook de ouders. Heerlijk om te ervaren dat die begeleiding uit kan monden in gedragsverandering waar iedereen plezier aan beleeft. Ik krijg er zoveel energie van!


Ritme

Als ik een dagdienst draai, begin ik om 11.30 uur. Eerst de overdracht met een collega, dan allerlei regeldingetjes, en wanneer de jongeren uit school komen, afspraken en een praatje. Rond vijf uur gaan we koken, de collega slaapdienst is dan al aanwezig. Sommige jongeren koken zelf de rest eet met de groepsleiding. Rond half tien ben ik klaar. Als ik een slaapdienst draai, begin ik om 16.00 uur tot de volgende dag 12.00 uur.


Problematiek

We hebben hier te maken met wisselende problematiek: hechtingsstoornis, autisme, ADHD en LVB. De locatie, waar nodig, maakt gebruik van de diensten van een gedragskundige.


Energie

Waar ik de meeste energie van krijg? Wanneer het ouders en kind lukt, om in samenspraak tot een mooi leven te komen. Soms zie je dat gebeuren, soms ook niet. Wanneer ik daar een steentje aan kan bijdragen, ben ik gelukkig. In principe vertrekken onze bewoners, wanneer ze achttien zijn. Soms naar een woonsetting, soms helemaal op zichzelf, en soms met ambulante ondersteuning.

Waar ik het meeste energie van krijg? Wanneer het ouders en kind lukt, om in samenspraak tot een mooi leven te komen.”


We hebben natuurlijk al heel veel jongeren zien vertrekken, een enkeling komt na verloop van tijd nog even aan wippen om herinneringen op te halen. Zo leuk. Ik voel me een echte Vitree’er. Over vijf jaar hoop ik wat meer in het ambulante deel te werken en de onregelmatigheid wat af te bouwen. Zal wel omschakelen worden. Mijn leven is nu helemaal ingericht op onregelmatigheid.

Mijn motto
Werken met jongeren is mooi, bewaak je grenzen, verwacht niet teveel, geniet van de kleine vooruitgangen.


Dit is een artikel van Vitree uit het MediVacature carrièremagazine.


Wil jij meer weten over werken bij Vitree? Bekijk de organisatiepagina of bekijk de vacatures.