‘Ik werk met de meest boeiende mensen die er bestaan.’

‘Ik werk met de meest boeiende mensen die er bestaan.’

‘Ik werk met de meest boeiende mensen die er bestaan.’

Joost van Rijn (33) werkt als woonbegeleider op Hoeve Dijkzicht in Oud-Beijerland. Daar wonen tien volwassenen met een beperking onder begeleiding van Zuidwester. “Dat is soms best een uitdaging ja, maar het is vooral ook ontzettend leuk en fascinerend”, vertelt Joost.

Bron tekst en fotografie: indebuurt.nl

Hoeve Dijkzicht is het thuis van tien volwassenen met een verstandelijke beperking, die dag en nacht begeleiding hebben. De bewoners zijn zelfstandig en die zelfstandigheid behouden en laten groeien, is het belangrijkste doel. Joost is één van de begeleiders. “Ik zeg altijd dat je het geweten van de bewoners bent. De één laat je geloven dat hij best zelf zijn bed kan opmaken, al duurt het drie kwartier. De ander probeer je te laten inzien dat een douchebeurt op zijn tijd geen gek idee is. Je helpt en adviseert waar nodig. Maar we gaan echt geen dingen uit handen nemen: wat ze zelf kunnen, doen ze gewoon zelf.”

Er gewoon zijn
Het belangrijkste aan zijn werk? Er gewoon zijn. “Het is de kunst om aan te voelen hoe een bewoner in zijn vel zit en daarmee om te gaan. Ik werk met de meest boeiende mensen die er bestaan. Zij hebben een fantastische denkwijze. Ze houden zich bezig met wat voor weer het wordt en of we nog patat gaan eten – niks klimaatcrisis of stikstofproblemen.”

“Het is de kunst om aan te voelen hoe een bewoner in zijn vel zit en daarmee om te gaan.”


Afwisseling

Als woonbegeleider staat Joost altijd samen met een collega op de groep. Zoals Joost altijd vrolijk en energiek is, zo heeft elke collega zijn kwaliteiten. “Ik heb een collega die van zichzelf heel rustig is. Dan zeggen ze: o heerlijk, Sandra komt werken, dan is het lekker rustig. Een andere collega gaat bijna met pensioen en zij wordt echt gezien als de oma van de groep. Dat zorgt ervoor dat het voor de bewoners ook afwisselend is. Wij zijn te gast in hun huis.” Joost en zijn collega’s hebben wisselend dagdiensten, late diensten en slaapdiensten.


Zoveel lagen in de zorg

Behalve er zijn op de groep, stimuleren dat er gekookt wordt en samen eten, komt er ook nog een stukje administratie bij kijken. “We runnen een huishouden, maar af en toe lijkt het net een bedrijf. We hebben ook gewoon te maken met inkomsten en uitgaves. Als begeleider hebben we veel vrijheid om te kijken wat er nodig is op de groep. Daar hebben we dan ook regelmatig een overleg met collega’s voor. En soms ga je met een bewoner mee naar een arts.” Joost werkt inmiddels 14 jaar bij Zuidwester, waarvan de laatste vijf jaar op Hoeve Dijkzicht. “Ik volg nu een interne opleiding waardoor er straks weer een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor me opengaat. Ik heb een doodnormale functie, maar wel met heel veel vrijheid en mogelijkheden om het naar een hoger level te tillen. Er zitten zoveel lagen in werken in de zorg. Ik vind dat fantastisch.”


Dit is een artikel van Zuidwester uit het MediVacature carrièremagazine.


Wil jij meer weten over werken bij Zuidwester? Bekijk de organisatiepagina of bekijk de vacatures.