Triade stimuleert...

Triade stimuleert...

Het verhaal van Lindy Kooij (32 jaar), persoonlijk ondersteuner dagbesteding.

“Elke dag is anders. Elke cliënt is anders. En elke cliënt is elke dag weer anders. Wat hetzelfde blijft? We zijn allemaal mensen.”


Werken op een dagbesteding

“Naast mijn lagere school zat een dagbesteding. In de pauzes deden we verstoppertje met de cliënten. Toch was werken in de zorg niet het eerste waar ik aan dacht bij mijn beroepskeuze. Gelukkig zei mijn mentrix: ‘Weet je wat jij moet doen? Werken op een dagbesteding met mensen met een licht verstandelijke beperking.’ Ik ben haar nog steeds dankbaar voor haar advies.”


Afwisseling

“Tijdens de opleiding Sociaal Agogisch Werker liep ik stage bij de Triade locatie AC Rondo in Almere. Er kwam een leerplaats vrij waar ik op solliciteerde. Dat is 13 jaar geleden. Ik ben bij Triade helemaal op mijn plek. Je kunt hier makkelijk wisselen van werklocatie. Dat maakt het laagdrempelig om een keer ergens anders je licht op te steken.”

“Je kunt hier makkelijk wisselen van werklocatie. Dat maakt het laagdrempelig om een keer ergens anders je licht op te steken.”


Vrijheid in je werk

“Werken in de zorg is verantwoordelijk werk. Cliënten inspireren mij en houden mij bij de les. Het vraagt wel wat van je inlevingsvermogen om het ‘van de muur trekken van gordijnen’ te zien als Moeilijk verstaanbaar gedrag. Zo kijken we als hulpverleners naar handelingen van cliënten die we niet begrijpen, maar waarmee ze ons wel iets duidelijk proberen te maken. Wat dat is? Dat is aan ons om uit te zoeken. Ik houd van dat uitzoeken, van die uitdaging. Waarom vertoont iemand bepaald gedrag?”


Ruimte bieden

“Op de vorige dagbesteding kwam een vaste cliënt. Een wat oudere man met niet aangeboren hersenletsel. Tijdens de taxirit terug naar zijn woonlocatie begon hij ongewenst gedrag te vertonen. Wij begrepen er niets van, hoe kon deze man zo los gaan op de terugweg? Na het uitpluizen van zijn dossier en rapporten zag ik het patroon. Hij was zo oververmoeid en overprikkeld, dat triggerde zijn opvliegerige houding. We vonden een dagbesteding dichter bij zijn woning en het gaat nu veel beter met hem.”


Flexibel zijn

“Soms moet je je aanpak helemaal omgooien. Dat brengt een ingecalculeerd risico met zich mee en vraagt om een super alerte houding. Maar als we een doorbraak bereiken is onze missie geslaagd. Zo raakten wij een tijd geleden steeds in discussie met een cliënt die schreeuwend op de dagbesteding aankwam en zich niet aan de afspraken hield. Hoe meer wij er boven op zaten hoe bozer hij werd. Wij besloten tot een contrabenadering over te gaan en hem volledig te negeren. Dat hielp. Hij koelde af. We voerden een gesprek over zijn gedrag. Hij bleek zich zorgen te maken en zich niet goed te voelen. Daar konden we wat mee.”

“Wij besloten tot een contrabenadering over te gaan en hem volledig te negeren. Dat hielp. Hij koelde af."


Ontspannen

“Het is fijn om na een dag intensief voor anderen te zorgen de ontspanning op te zoeken. In mijn vrije tijd ben ik fervent haker, dat geeft me rust. Daarnaast sport ik wekelijks tijdens een bootcamp training en loop ik hard. Ik vind het mooi dat Triade medewerkers ook stimuleert om te sporten/ontspannen. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan de Zorgmarathon met zijn veertigen. Het is leuk om met collega’s iets te doen buiten het werk om. Om elkaar in een andere context te ontmoeten. Een van mijn marathon contacten komt binnenkort bij ons op de locatie om te praten over bewegingsactiviteiten voor de cliënten. Zo is de cirkel weer rond.”

“Het is leuk om met collega’s iets te doen buiten het werk om. Om elkaar in een andere context te ontmoeten.”


Dit is een artikel van Triade uit het MediVacature carrièremagazine.

Wil jij meer weten over werken bij Triade? Bekijk de organisatiepagina of bekijk de vacatures.