Vijf meter eigen regie, ook met niet-aangeboren hersenletsel

Vijf meter eigen regie, ook met niet-aangeboren hersenletsel

“Het is moeilijk voor te stellen wat er gebeurt als je ernstig niet-aangeboren hersenletsel krijgt. Bijvoorbeeld na een ongeluk, hersentumor of een herseninfarct. Je leven is in één klap verdwenen”, aldus Mieke van Arem. Als locatiemanager van twee activiteitencentra van Ons Tweede Thuis heeft zij veel te maken met mensen met niet-aangeboren hersenletsel. “Toch is er nieuw leven mogelijk, ook mét niet-aangeboren hersenletsel. Dat kost veel geduld en doorzettingsvermogen. In onze activiteitencentra helpen we mensen daarbij.”


Dat hebben jullie toch wel gefilmd, he?

Niet-aangeboren hersenletsel overkomt niet alleen de persoon zelf, maar ook de omgeving. Marjolijn maakte mee dat haar man Otmar een beroerte kreeg. “Veel van wat je leest over beroertes gaat over oudere mensen. Wij waren nog jong en hadden kinderen van 12, 13 jaar. Hoe doe je dat als gezin? Je gaat echt door een rouwproces waar je tijd voor moet nemen. Mensen om je heen zijn dan heel belangrijk. En humor. De brandweer moest Otmar een keer naar beneden takelen. Ik vroeg mijn dochters ‘dat hebben jullie toch wel gefilmd, he’.”

“Samen kijken we wat iemand wil bereiken. Een hoofddoel is vaak thuis kunnen blijven wonen.”


Samen kijken we wat iemand wil bereiken

Ons Tweede Thuis heeft verschillende activiteitencentra voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en/of een lichamelijke beperking in Amsterdam, Haarlem, Amstelveen en Aalsmeer. Mieke: “Samen kijken we wat iemand wil bereiken. Een hoofddoel is vaak thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor moet je je motoriek verbeteren, structuur in je dag leren aanbrengen. Weer leren om zaken te plannen en te organiseren. Dat kan via allerlei activiteiten. Koken lijkt simpel, maar schrijf maar eens op wat je allemaal moet kunnen om een maaltijd op tafel te krijgen.”

“Veel van wat je leest over beroertes gaat over oudere mensen. Wij waren nog jong en hadden kinderen van 12, 13 jaar."


Vijf meter eigen regie

De deelnemers kiezen activiteiten die bij hen passen. Dat kan van alles zijn. Van sport en koken tot werken op de computer, een gespreksgroep of keramiek maken. Mieke: “We zijn coachende begeleiders. Je kunt bijvoorbeeld voor iemand koffie halen maar je kunt hem ook uitdagen om het zelf te doen. Het is soms een forse inspanning om zelfstandig bij het koffie-apparaat te komen dat vijf meter verderop staat. Het is wel vijf meter eigen regie die je ook op allerlei andere momenten kunt gebruiken.”

“Het is wel vijf meter eigen regie die je ook op allerlei andere momenten kunt gebruiken.”


Dit is een artikel van Ons Tweede Thuis uit het MediVacature carrièremagazine.


Wil jij meer weten over werken bij Ons Tweede Thuis? Bekijk de organisatiepagina of bekijk de vacatures.