Tevreden en gelukkig mens

Tevreden en gelukkig mens

Ik leerde al snel mijn man kennen: ik was met mijn zusje naar het douchebad geweest (op de plek waar nu het Kruidvat zit), en we hadden een paar cent bij elkaar gesprokkeld om een gebakje uit de muur te halen. Toen kwam er een leuke jongen langs die vroeg of het gebakje lekker was. Dat was het begin van onze relatie.”


Vis venten met de bakfiets

De man van mevrouw Molenaar komt uit een echte Zandvoortse familie. Zijn ouders hadden een van de eerste strandtentjes op ’t Bloemendaalse strand en al zijn broers deden wel iets op het strand.

Mevrouw Molenaar ging haar man helpen op het strand. Vis venten met de bakfiets. “Ik zat bij het atelier in Amsterdam en daarvan had ik nog een wit jasschort wat ik aan kon doen.

In het voorjaar en de zomer liepen we over het strand of bij het circuit als er races waren. Toen onze oudste zoon nog klein was, liep hij altijd mee. Dat was best een eind voor zo een klein ventje, helemaal naar Bloemendaal en weer terug. Mijn man heeft later een plateau aan de kar gemaakt zodat ons zoontje daarop kon staan en niet het hele eind hoefde te lopen.”


We hebben geen ezeltje schijtgeld

Als het seizoen voorbij was ging de man van mevrouw Molenaar naar zee. Hij was dan vaak maandenlang van huis op de grote vaart met vooral West-Afrika als bestemming.
“Na de tweede bevalling die ik alleen moest doen, zei ik, nu blijf je maar thuis. Toen had hij allerlei baantjes, in de bouw of bij de Suikerfabriek. We hebben altijd hard moeten werken maar dat was heel normaal in die tijd. Er moest toch brood op de plank komen. Dus geen gezeur. Bovendien heb je meer voldoening van je geld als je er echt wat voor moet doen. We zeiden altijd we hebben geen ezeltje schijtgeld.”


Dansen tijdens hoogwater

Het leven op het strand was zwaar, maar ook heel gezellig. Werken op het strand was ook samenleven met elkaar: hilarische momenten waarop er gedanst werd tijdens hoogwater.

Op een gegeven moment werd het werk op het strand met de haringkar toch te zwaar. Maar afscheid nemen van het strand konden meneer en mevrouw Molenaar niet. Ze gingen de toiletten in de Rotonde beheren. Ook aan die periode heeft mevrouw Molenaar mooie herinneringen.


Tevreden en gelukkig mens

Vanaf 1947 tot begin dit jaar heeft mevrouw Molenaar in hetzelfde huis in Zandvoort gewoond. Vanaf januari van dit jaar woont ze in Huis in de Duinen. “Ik geniet van de buitenlucht en van onder de mensen zijn. Ik hou van gezelligheid. Ik vind het heerlijk als mijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen komen. Ik heb 4 heerlijke kinderen die allemaal even lief zijn. Ik ben een tevreden en gelukkig mens.

Het heeft geen zin om bij de pakken neer te zitten. Het leven bestaat uit ups en downs en iedereen heeft een rugzak:

Amie 

Bekijk het nieuwsartikel van Amie