Samen werken aan welbevinden

Samen werken aan welbevinden

RIBW K/AM biedt verschillende vormen van beschut en beschermd wonen voor mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid. Die mensen én die woonvormen zijn er in soorten en maten. Zo krijgt iedereen maatwerk. Maatwerk op weg naar een leven waarbij je weer deel kunt nemen in de maatschappij. Een wereld die buiten net zo divers is als binnen. RIBW K/AM werkt met een visie die gebaseerd is op positieve gezondheid. We noemen dat Vitaal Verder. Alle collega’s worden intern opgeleid en begeleid om vanuit deze visie te werken. We gaan daarbij uit van de kracht die in ieder mens aanwezig is om het beste van zijn leven te willen maken.

Lees wat Samantha Portegies, coördinerend begeleider bij Floriande en Transvaal, zegt over werken bij RIBW K/AM.

Cliënt op 1
“Ik werk nu twee jaar bij RIBW K/AM en ik zou geen andere werkgever weten die nu zo bij mij past. Hier werk je vanuit gelijkwaardigheid. Dat is echt de basis van waaruit we werken, met cliënten en ook onderling. Als je je verantwoordelijkheid neemt, heb je ontzettend veel vrijheid. We gaan op onze locatie starten met roostervrij werken, dat gebeurt overigens niet op alle locaties. Het is voor mij wel een voorbeeld van het centraal stellen van de cliënt. Om 9.00 uur op een centrale plek de medicijnen uitdelen aan alle cliënten is bijvoorbeeld niet handig voor iemand die om 9.00 uur op zijn werk moet zijn. Dat gaan we nu dus anders inrichten: wat is voor jou handig? Wil je ze de avond ervoor? Om 8.00 uur? Dat spreken we dan af. ‘Hoe lukt het wél?’ is de vraag die we doorlopend stellen.

“Je moet snel kunnen schakelen, geen dag is hetzelfde. We gaan steeds uit van wat er nú nodig is.”

Creativiteit
“Dit werk is mensenwerk en maatwerk. Dat vraagt enorm veel creativiteit. Steeds denken in mogelijkheden. Dat inspireert me enorm en geeft me veel energie. Je moet snel kunnen schakelen, geen dag is hetzelfde. We gaan steeds uit van wat er nú nodig is. Als je lekker in je vel zit op je werk, dat overdraagt en daarmee een steunpilaar voor anderen kunt zijn: dat geeft mij voldoening.”

Expertise
“Wat ik geweldig vind, is dat ik mijn expertise over mag dragen aan mijn collega’s. En zij aan mij. Zo leren we met elkaar. Ik heb geleerd dat náást cliënten staan, niet erboven, het allerbelangrijkste is om de cliënt een stap verder te helpen. En luisteren, écht luisteren, hoe moeilijk dat soms ook is. Niet denken dat je het weet, maar echt horen wat de cliënt wil. Dat vraagt veel van je als begeleider, maar daarin mag je steun vragen van je team, je managers en van de coaches en specialisten die we in huis hebben. Je staat er nooit alleen voor.”

Dit is een artikel van RIBW K/AM uit het MediVacature carrièremagazine.