De zorg past bij mij

De zorg past bij mij

Kansen benutten, initiatief nemen en oog hebben voor de omgeving zijn kwaliteiten die we bij Reinaerde graag terug zien in medewerkers. Mariam maakte tijdens haar opleiding kennis met Reinaerde en werkt er nog steeds met veel plezier. Zij kreeg er de kans om zichzelf te blijven ontwikkelen en daar profiteert iedereen van!


“In mijn werk kan ik mijn creativiteit kwijt. Het past gewoon bij me.”, vertelt Mariam Chahid enthousiast over haar werk als begeleider C. Ze werkt met mensen die door een ongeval of een andere gebeurtenis hersenletsel hebben opgelopen. “Je bouwt echt een band op met de mensen die hier wonen.”


Mariam houdt van afwisseling en steekt graag haar houden uit de mouwen. Ze begon ze tijdens haar opleiding Maatschappelijke Zorg al als flexbegeleider bij Reinaerde. Daardoor werd ze ingezet bij verschillende locaties en deed ze ervaring op met verschillende doelgroepen. “Die afwisseling beviel goed. Zo goed dat ik na mijn opleiding flexbegeleider ben gebleven. Ik kwam overal en het werk was heel divers”, vertelt ze.

"Hier is het huiselijk en je bouwt een band op met de bewoners."


Afwisseling

Inmiddels werkt ze al vijf jaar op één vaste locatie: Reinaerde Musicallaan. Hier wonen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah). Zij hebben allemaal een eigen appartement. Mariam: “Geen dag is er hetzelfde. De bewoners zorgen voor veel afwisseling. Iedereen is anders. Zo help ik de ene keer iemand bij het opruimen en ordenen en ben ik het volgende moment een bewoner aan het voorlezen. Bij sommigen kan ik enthousiast het appartement binnen komen, terwijl ik bij een ander vooral rustig moet blijven. Je leert ook de stemming te lezen. Het zijn natuurlijk ook mensen die heel wat hebben meegemaakt. Hun leven veranderde van de een op de andere dag.” Geen makkelijke doelgroep, maar wel een heel bijzondere. “De problematiek is breed. Binnen de zorg mag er best waar meer aandacht zijn voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Met mijn collega’s ben ik dan ook bezig om nah meer op de kaart te zetten”.


Verpleegkundige

Persoonlijke ontwikkeling en ruimte om te groeien is belangrijk bij Reinaerde. Voor mensen met een beperking én voor de medewerkers. “Binnen ons team bleek dat we eigenlijk te weinig medische kennis hadden. Ik had aangegeven dat ik daarvoor belangstelling had. Daarom mocht ik naast mij werk de opleiding verpleegkunde gaan volgen. Nu heb ik een BIG-registratie en neem ik een groot deel van de medische handelingen voor mijn rekening. Voorheen gingen we voor veel kleine dingen al naar de huisarts in de wijk. Vaak is dat niet nodig en het kost onnodig veel tijd. Met mijn kennis en ervaring kan ik helpen.” Voor Mariam is de combinatie van begeleiding en medische zorg perfect. “Ik zou niet voor het één kunnen kiezen. Als verpleegkundige aan de slag in een ziekenhuis lijkt me niks voor mij. Dat is meer technisch en de contacten zijn vluchtiger. Hier is het huiselijk en je bouwt een band op met de bewoners.”


Toekomst

Over haar toekomst is Mariam duidelijk: “Ik voel me heel prettig bij Reinaerde. Je krijgt veel kansen en het werk is divers. Misschien dat ik ooit wel weer op een instellingsterrein wil gaan werken, maar ik weet zeker dat mijn toekomst in de zorg ligt.”


Dit is een artikel van Reinaerde uit het MediVacature carrièremagazine.