“Dit geeft mij een onwijs goed gevoel”

“Dit geeft mij een onwijs goed gevoel”

Bente Dekker koos voor de wijk

“Mensen verbazen zich over mijn keuze voor de wijkzorg, omdat ik stage heb gelopen in het ziekenhuis. Het ziekenhuis staat in hoger aanzien. Onterecht, vind ik. Werken in de wijk wordt echt onderschat. Mijn wijkteam is flexibel en breed inzetbaar. Als de spin in het web. Geen dag is hetzelfde en iedereen staat klaar om te helpen.”

“Werken in de wijk wordt echt onderschat. Mijn wijkteam is flexibel en breed inzetbaar.”


Het begon met een vakantiebaantje
Bente Dekker werkt sinds ruim een jaar als zorgcoördinerend wijkverpleegkundige bij HWW zorg. Zij deed eerst twee jaar voltijds hbo Verpleegkunde en daarna twee jaar de duale opleiding, waarin ze leren en werken combineerde. “Ik ben er ingegroeid”, zegt ze. “Vriendinnen en oud-klasgenootjes gingen in de wijkzorg werken en vertelden daarover. Drie jaar geleden werkte ik een zomer als helpende bij HWW zorg. Wassen, aankleden, steunkousen aantrekken, medicatie geven, begeleiden bij boodschappen: die kleine momentjes met iemand, ik vond het zo leuk. Dat was het begin.”


Verzakelijkte zorg in het ziekenhuis
Na twee jaar voltijds studie volgde zij twee jaar ‘duaal’. Bente ging in een ziekenhuis in Alkmaar werken. Daar zag ze hoe snel de zorg aan het veranderen was. “Bij mijn allereerste ziekenhuisstage in 2012 ging alles nog op papier. Twee jaar later was het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) net ingevoerd. We reden met een computer langs de bedden. De zorgmomenten waren korter geworden en patiënten gingen veel eerder naar huis. Alles ging sneller. Die toegenomen werkdruk vond ik geen probleem. Maar ik vond het wel jammer dat de zorg veel minder persoonlijk was geworden. Dat er geen tijd meer was om een band met iemand op te bouwen. ‘Ik moet door’, hoorde ik mezelf vaak zeggen. Toen begon ik over een baan in de wijk na te denken.”

 

“Als Wijkverpleegkundige krijg je te maken met steeds complexere zorg.”


In een zelfsturend wijkteam
Zo kwam ze opnieuw bij HWW zorg terecht, maar nu met een hbo-diploma op zak. In haar nieuwe baan als zorgcoördinerend wijkverpleegkundige heeft ze over afwisseling niet te klagen. Met elf collega’s vormt ze een zelfsturend wijkteam, dat twee Haagse wijken bedient en nauw samenwerkt met de eerstelijnszorg. Zij komt de eerste keer bij een cliënt thuis, indiceert en schrijft het zorgplan.

 


Thuiszorg wordt steeds uitdagender
Door veranderingen in de zorg worden mensen geacht om steeds langer thuis te wonen. Deze landelijke veranderingen hebben voor een andere invulling van haar baan gezorgd. ‘’Tegenwoordig blijven mensen steeds langer thuis wonen. Ziekenhuisopnamen worden steeds korter waardoor mensen sneller naar huis komen dus als Wijkverpleegkundige krijg je te maken met steeds complexere zorg. Door deze ontwikkelingen wordt mijn werk steeds uitdagender, ontzettend divers en je hebt heel veel verantwoordelijkheid. Dit maakt het werken als Wijkverpleegkundige voor mij zeer aantrekkelijk. We zijn bij de mensen thuis en daardoor bouw je een zeer persoonlijke band op met cliënten en kun je veel mensgerichtere zorg leveren. Geen dag is hetzelfde. Samen met de andere zorgverleners in de wijk kunnen wij echt het verschil maken voor cliënten. En dat geeft mij een onwijs goed gevoel.”


Dit is een artikel van HWW zorg uit het MediVacature carrièremagazine.