Kickbokser in de zorg

Kickbokser in de zorg

Talia Ruijg werkt bij Trajectum met mensen met ‘risicovol gedrag’. Zo heet dat officieel. Het gaat om cliënten met een licht-verstandelijke beperking. Daardoor zijn ze snel beïnvloedbaar en kunnen ze dingen doen die niet altijd handig uitpakken. Soms komen ze in het criminele circuit terecht. Onderdeel van Trajectum is gedwongen opname voor mensen met tbs of mensen met een rechterlijke machtiging.


Psychotische kwetsbaarheid

In deze organisatie heeft Talia Ruijg haar draai gevonden. Ze is persoonlijk begeleider op de Knotwilg. Een afdeling met acht volwassen mannen met een licht verstandelijke beperking en met psychotische kwetsbaarheid. Ze kunnen wanen hebben en zijn soms erg wantrouwig. Talia heeft een diploma hbo maatschappelijk werk op zak en een minor ‘Werken in gedwongen kader’. Die minor leidt mensen op voor de begeleiding van cliënten die door justitie verplicht zijn om een behandeling te volgen. Werken tussen ‘zware jongens’. Dat moet dan ook zwaar werk zijn. Talia ziet dat anders. "Dit is vooral leuk. Interessant om te zien hoe cliënten zich ontwikkelen. Cliënten blijven twee tot drie jaar op deze afdeling. Van belang is dat ze inzien dat ze hun gedrag moeten aanpassen. Dat lukt niet meteen. Dat moet inslijten. Daarom is intensieve individuele begeleiding nodig."


Kickboksen

Talia heeft niet altijd in de zorg gewerkt. Eerst was ze kickboxer. "Op redelijk hoog niveau al zeg ik het zelf." Maar na een reeks van korte opleidingen in de pedagogische en maatschappelijke dienstverlening en een stage in de verslavingszorg wist ze het zeker: niet in de boksring, maar bij Trajectum ligt haar toekomst. Wat boeit haar zo in dit werk? "Het heeft denk ik vooral met die licht-verstandelijke beperking te maken. Het lijkt soms dat ze alles begrijpen, maar daar zit nu net hun kwetsbaarheid. Want in werkelijkheid schatten ze dingen niet altijd goed in en begrijpen niet alles wat er om hen heen gebeurt. Daardoor zijn ze erg beïnvloedbaar en kunnen ze verkeerde beslissingen nemen. Die mensen wil ik helpen. Drie stappen vooruit, twee stappen achteruit. Maar meestal klimmen ze uit het dal. Vaak blijft daarna wel begeleiding nodig."

"Drie stappen vooruit, twee stappen achteruit. Maar meestal klimmen ze uit het dal."


Kapot gaan

Keert ze ooit weer terug in de boksring? "Ik sta nog steeds in de boksring, maar nu als recreatief bokser. Daar wil ik het bij houden. Een paar jaar terug was ik er heel intensief mee bezig. Elke dag trainen. Dat je na zo’n training helemaal kapot bent. Ik hou er nog steeds van om door zo’n training kapot te gaan, dat heb ik nodig. Maar ik train nu alleen voor mijn plezier en om fit te blijven. Komt in mijn werk goed van pas. Ik werk namelijk wel met een pittige doelgroep. Ik heb een agressietraining en conflicthantering gedaan. Dan leer je hoe je met agressie kunt omgaan, zonder meteen zelf te gaan meppen."


Barbecueën en shoppen

"Soms is het heftig wat je meemaakt. Dan is het fijn als je bij collega’s even kan ontladen. Dat teamgevoel is ook nodig. Je moet met elkaar een eenheid vormen. De cliënten met wie je werkt zijn meestal erg streetwise. Ze weten hoe ze dingen voor elkaar moeten krijgen. Daarom is het goed dat je als team een duidelijk en consequent signaal afgeeft. Als ik dat allemaal zo vertel, lijkt het alsof we altijd op scherp staan. Dat is natuurlijk niet zo. We hebben ook veel lol met cliënten. Barbecueën, shoppen, kleren kopen: dat hoort er ook allemaal bij. Maar wel binnen duidelijke regels."


Positief beïnvloeden

Talia is niet altijd met haar werk bezig (en met recreatief kickboksen). Haar roots liggen in Nieuw Guinea en de Molukken. "Ik begeleid daar een afvalproject. Mensen dumpen van alles in de natuur. Ik ben bezig om jongeren te motiveren anders om te gaan met afval.’’ Eigenlijk is ze ook daar dus – net als bij Trajectum - bezig met het positief beïnvloeden van gedrag. Stel dat mensen die nu nog op school zitten, ook graag bij Trajectum willen werken, hoe pakken ze dat dan aan? ,,MBO-4 zorg en welzijn is de basis. Met deze opleiding kan je als begeleider op de afdeling aan het werk of bijvoorbeeld als agogisch werkbegeleider. Als je als persoonlijk begeleider wilt werken, moet je een HBO social-work-opleiding volgen. Dit kan soms ook in deeltijd binnen Trajectum. Mensen kunnen trouwens altijd een open sollicitatie naar Trajectum mailen. Minstens zo belangrijk als je vooropleiding is dat je stevig in je schoenen staat. Je moet kunnen staan voor wat je zegt en je moet heel consequent zijn."


Lees het gehele artikel uit het MediVacature carrièremagazine op de organisatiepagina van Trajectum.