Jacoline vond haar draai bij Sjaloom

Jacoline vond haar draai bij Sjaloom

Waar gepest worden toe kan leiden

“De ene bewoner werkt in de tuin, een ander zorgt voor de geitjes en weer iemand anders knutselt graag in de grote schuur naast het huis. We hebben hier ook een bewoner uit de grote stad. Ze vindt het heerlijk hier."


Jacoline van Ours werd als meisje vaak gepest. Nu werkt ze bij Sjaloom, een organisatie in Zeeland en Goeree-Overflakkee die mensen helpt die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Wat dat met pesten heeft te maken? Lees maar verder.


Zelfstandiger maken

Jacoline werkt in fesehuis De Vrije Veste, een ‘doorstroomhuis’ van Sjaloom in het weidelandschap van Goeree-Overflakkee. Er zoemen bijen en geitjes dartelen in de tuin. Dat ze hier landelijk wonen, is te merken. Jacoline: "De ene bewoner werkt in de tuin, een ander zorgt voor de geitjes en weer iemand anders knutselt graag in de grote schuur naast het huis. We hebben hier ook een bewoner uit de grote stad. Ze vindt het heerlijk hier."
De zeven mensen die hier tijdelijk wonen, hebben een lichte verstandelijke beperking waardoor zij regelmatig in de problemen komen. Hoe dan ook, op deze boerderij van Sjaloom doen ze er wat aan. Ze helpen mensen om weer zelfstandig verder te kunnen in het leven. Dat lukt niet altijd, maar wel vaak.
Jacoline begeleidt een paar jongvolwassenen op De Vrije Veste. Ze maakt samen met hen een plan. Bijvoorbeeld voor het vinden van een goede dagstructuur of ze helpt bij het zoeken naar passend werk. De doelen kunnen verschillen, maar het gaat altijd om meer zelfstandigheid.


Meebewegen

Jacoline is nog maar een paar maanden bij Sjaloom. Eerst was ze docente in een jeugdzorginstelling voor kinderen die met justitie in aanraking waren geweest. Eerder nog gaf ze in het speciaal onderwijs les aan mensen met een beperking. "Ik wilde als kind al in het onderwijs werken. In de praktijk viel dat tegen. Zoveel papierwerk naast het les geven!"
Bij Sjaloom zit ze niet in het onderwijs, maar het bevalt haar toch prima. "Minder bureaucratie, minder rapportages en een regiomanager die met je meedenkt. Dat geeft rust." Die rust heeft ook te maken met het dagritme van de bewoners die ze begeleidt. Die zijn ook niet de hele dag druk bezig met van alles. Jacoline beweegt als het ware mee met het ritme van de bewoners.
Denk niet dat Jacoline in slaap sukkelt. Het persoonlijk begeleiden is een pittige klus die veel van haar vraagt. "Maar het gaat allemaal in goede harmonie en dat is een verschil met hoe ik in vorige banen werkte." Ze is ook flink bezig met cursussen die Sjaloom haar aanbiedt. Over gebruik en veiligheid van medicatie bijvoorbeeld. Maar ze deed ook cursussen over het omgaan met agressie, bedrijfshulpverlening en EHBO. "Ik vind, je kunt nooit teveel certificaten halen."

"Bij de mensen die hier tijdelijk wonen, is het aanleren van goed onderling contact ontzettend belangrijk. Daar wil ik graag aan meewerken."


Kinderverhalen schrijven

Na haar werk zorgt ze met haar vriend voor hun zoontje van 2½ jaar. En thuis aan de keukentafel schrijft ze graag. "Ik schrijf kinderverhalen. Ooit wil ik ook een boek voor kinderen schrijven. Maar voorlopig zijn het nog losse verhalen. Ze gaan vaak over pesten. Ik wil kinderen laten ervaren dat pestgedrag echt niet kan. Ik ben zelf vroeger ook gepest. Vanwege mijn rode haar. Vond ik heel erg. Nu is dat over. Ze nemen me maar zoals ik ben. Maar ik weet hoe aangrijpend pesten voor kinderen kan zijn en dat kinderen niet altijd in de gaten hebben wat ze elkaar aandoen. Dat heeft allemaal meegespeeld in mijn beslissing destijds om het onderwijs in te gaan. En eigenlijk speelt dat ook bij Sjaloom een rol. Bij de mensen die hier tijdelijk wonen, is het aanleren van goed onderling contact ontzettend belangrijk. Daar wil ik graag aan meewerken."


Lees het gehele artikel uit het MediVacature carrièremagazine op de organisatiepagina van Sjaloom Zorg.