'Je wilt meer dan alleen maar voor jezelf leven'

'Je wilt meer dan alleen maar voor jezelf leven'

Supergewone mensen gezocht' is de leus van een landelijke campagne voor de werving van nieuwe pleegouders. Mandy en Emil Driesenaar uit Scheveningen zijn twee van zulke supergewone mensen. Al jaren samen, een groot huis met een tuin en een trouwe labrador. Huisje-boompje-beestje, zogezegd. Wat nog ontbrak waren kinderen, totdat in 2009 een broertje (2) en een zusje (3) in hun leven kwamen.


Mandy en Emil: ‘We hebben er de ruimte voor en onze wilde jaren waren inmiddels wel voorbij.’ Foto: Inge van Mill

‘We waren altijd al gek met kinderen,’ vertelt Mandy. ‘Vaak kwamen kinderen van vrienden logeren. Dat was altijd hartstikke leuk. Langzaam is het idee gegroeid om pleegkinderen in huis te nemen. We hebben er de ruimte voor en onze wilde jaren waren inmiddels wel voorbij. Je wilt meer dan alleen maar voor jezelf leven.’ Ze vroegen informatie over pleegzorg bij Jeugdformaat. De volgende stap werd een training van zes bijeenkomsten om te ontdekken of het wel echt bij hen past, maar ook om helder te krijgen wat voor type ouders ze zouden zijn. Voor Jeugdformaat is dat belangrijke informatie om een goede match van ouders en kinderen te kunnen maken. Tijdens de training verdween elke twijfel.


IJsje eten

Broertje en zusje woonden in een kindertehuis in de Haagse regio in afwachting van een pleegezin. Emil: ‘We gingen kennismaken. Bij zulke jonge kinderen betekent dat vooral een beetje spelen, een ijsje eten en dat soort dingen. Een geweldig moment. Na maanden van theorie stapten we ineens in de praktijk. Gewoon met kinderen bezig zijn. Het klikte wederzijds. Ze kwamen een keer bij ons op bezoek en zo raakten we steeds meer met elkaar vertrouwd.’ De twee verhuisden naar Scheveningen. Mandy besloot haar baan op te zeggen om er de eerste jaren helemaal te kunnen zijn voor de kinderen. Emil heeft een fulltime baan als IT-manager.


Voor praktische vragen of hulp bij de opvoeding was en is er nog steeds een directe lijn met hun pleegzorgbegeleider. Mandy: ‘In het begin komt er veel op je af. Je moet van alles regelen. Het is fijn om op iemand te kunnen terugvallen.’ Zes jaar later zijn ze in alle opzichten een doorsnee gezin, behalve dan misschien dat fanatiek surfer Emil regelmatig met de twee kinderen op de golven staat. Junior doet ook nog aan judo en zijn zus zit op dansen. Mandy: ‘We zijn heel blij met elkaar. Na een tijd gingen de kinderen papa en mama tegen ons zeggen. Dat mag, want zo voelt het voor hen. Af en toe zien ze hun biologische ouders. We vinden het belangrijk dat er contact blijft. De ouders merken dat het goed gaat en hebben vrede met de situatie.’


Baby’s en pubers 

Jeugdformaat verzorgt in de Haagse regio pleegzorg voor ongeveer 1.100 kinderen van 0 tot 18 jaar. Hun biologische ouders zijn niet in staat de nodige zorg, veiligheid en stabiliteit te bieden als gevolg van bijvoorbeeld een verslaving. Een kinderrechter kan besluiten tot een (tijdelijke of permanente) uithuisplaatsing. De kinderen hebben vaak veel gezien en meegemaakt, maar buiten deze ingrijpende ervaringen hoeft er met hen verder niets bijzonders aan de hand te zijn. De problemen ontstaan immers doordat hun ouders de opvoeding niet aankunnen.

Pleegzorg kent vele vormen: van acute opvang in crisissituaties en deeltijd opvang (weekends) tot langdurige pleegzorg. Iedereen kan in beginsel pleegouder worden, ook alleenstaanden en paren van gelijk geslacht. Hoe meer pleegouders beschikbaar komen, hoe beter Jeugdformaat een gezin kan vinden dat bij het kind past. Zoveel mogelijk worden kinderen in de eigen woonomgeving geplaatst, zodat ze op dezelfde school en clubs kunnen blijven. Ook factoren als gezinssamenstelling en religie spelen mee. De vraag naar pleegouders is de laatste jaren sterk gegroeid. Veel meer dan vroeger wordt nu de voorkeur gegeven aan opgroeien in een gezin boven een kindertehuis.


Supergewone mensen gezocht 

Veel kinderen kunnen niet bij hun biologische ouder(s) wonen. Jeugdformaat roept mensen ‘met ruimte in hun huis en in hun hart’ op om na te denken over pleegouderschap. Regelmatig vinden informatieavonden plaats met uitleg over de diverse vormen van pleegzorg, de redenen waarom kinderen opvang nodig hebben en praktische en juridische aspecten.


Jeugdformaat

Bekijk het nieuwsartikel van Jeugdformaat