Trots op 140 jaar thuiszorg

Trots op 140 jaar thuiszorg

Dit jaar is het 140 jaar geleden dat het Kruiswerk in Nederland in Hilversum begon. Al in 1875 ontstonden particuliere initiatieven die zorg thuis mogelijk maakten. In de afgelopen 140 jaar heeft de Zorg Thuis zich enorm ontwikkeld en is de wijkverpleging niet meer weg te denken uit onze Nederlandse zorg en samenleving.


Expositie Trots op 140 jaar Zorg Thuis


Op 4 november is landelijk de aftrap gegeven om de 140 e verjaardag van de thuiszorg te vieren. In Hilversum is een expositie geopend die de historie van 140 jaar thuiszorg in beeld brengt. Met interactieve onderdelen, filmpjes en oude thuiszorgattributen wordt de bezoeker meegenomen in de ontwikkeling van de zorg aan huis vanaf de 19e eeuw tot nu. De expositie gaat specifiek over de zorg thuis en de wijkverpleging met als absoluut topobject de pop van wijkverpleegster Antje Stieltjes. Dit pareltje uit 1898 is nog nooit eerder te zien is geweest. Geïnteresseerden kunnen deze expositie nog bezoeken tot en met 4 december.


Van Kruiswerk naar Zorg Thuis
Kijken we naar de oorsprong van de Zorg Thuis, dan zien we dat de eerste kruisverenigingen in 1875 begonnen als particuliere initiatieven. Deze kruisverenigingen werden opgericht vanuit de noodzaak om tijdens de cholera-epidemie in de 19e eeuw zorg te bieden en verspreiding tegen te gaan. Na de Tweede Wereldoorlog namen de kruisverenigingen een enorme vlucht. Dat maakte het noodzakelijk dat niet alleen de zorg en de wijkverpleegkundigen professionaliseerden, maar ook de organisatiestructuur professionaliseerde. Daarnaast had de groei invloed op de financiering van de wijkzorg. Trends en ontwikkelingen die ook nu aan de orde zijn.

Gemeenten hadden al vroeg een rol bij de wijkverpleging. Vaak was een notabele afgevaardigd in het lokale bestuur. En bijna altijd kregen de lokale afdelingen subsidie van de gemeenten, omdat zij van het lidmaatschapsgeld niet alle preventieve taken konden verrichten. Gemeenten voelden zich ook toen al betrokken bij de inhoud.


Wijkverpleegkundige: spil in de zorg

Vanaf het eerste begin was de wijkverpleegkundige de spil in de zorg. Na 1945 groeit het takenpakket van de wijkverpleegkundige naar verpleegzorg, voorlichting en preventie. Aan het begin van de 21e eeuw zien we dat preventie en sociale ondersteuning opnieuw belangrijker worden. De herwaardering voor de wijkverpleegkundige, die sinds 2010 steeds duidelijker wordt is daarbij van groot belang. De wijkverpleegkundige als spil in de zorg: dat was zij in de jaren '50 in de vorige eeuw al, en dat is zij nu nog steeds.


Marente

Bekijk het nieuwsartikel van Marente