Veel meer dan alleen pilletjes uitdelen

Veel meer dan alleen pilletjes uitdelen

Nadia Alarda werkt als verpleegkundige bij Amsta op de locatie Flesseman op de Nieuwmarkt. Amsta is een echte Amsterdamse zorginstelling, met 27 locaties zijn we verspreid over de hele stad. Bij Amsta willen we bewoners een thuis geven met liefdevolle en goede zorg, een plek waar je jezelf kunt zijn.


Waarom heb je voor de ouderenzorg gekozen?

Ik werkte hiervoor als verpleegkundige bij het VUmc. Ik heb de overstap gemaakt naar de ouderenzorg. Het is bijzonder dat je deze fase waarin ouderen in een verpleeghuis wonen, mag meemaken. Je ziet wat er speelt in hun leven, zowel op het lichamelijk maar ook geestelijk vlak. De ouderenzorg lijkt dan misschien niet zo hip, maar er is veel te beleven. Elke dag is weer anders en je hebt écht contact met de mensen, je kent ze.


Wat maakt het werk zo bijzonder?
Je zou het misschien niet in eerste instantie denken, maar het gaat hier juist over het leven. Ik ontmoet hier veel kleurrijke bewoners. Ze wonen bij ons en hebben hun eigen leven, ook al lukt dat niet meer zelfstandig. Ze zijn geen kasplantje tussen vier muren. Het zijn ieder voor zich bijzondere mensen met een verleden en een eigen, uniek verhaal.


Hoe is het om te werken in Amsterdam?
Heerlijk, je zit hier midden in de stad. We hebben bij Amsta veel aandacht voor diversiteit, verschillende culturen en leefwijze. Die openheid voor diversiteit is er voor onze bewoners en cliënten, maar net zo goed voor medewerkers. Er is ruimte om jezelf te zijn.


Heb je binnen Amsta ruimte om je werk zelf in te vullen?
Zeker! Binnen Amsta krijgen teams veel ruimte en eigen verantwoordelijkheid. Zodat de zorg aansluit bij wat bewoners nodig hebben en waar ze gelukkig van worden. Ik word blij als een bewoner blij wordt. Zo had ik laatst een koffie-momentje met een bewoonster met dementie. Ze nam me mee in haar leven, deelde haar verdriet want door haar ziekte werd haar wereld steeds kleiner. Even pinnen bij de Albert Heijn aan de overkant ging niet meer. Ze voelde zich verloren in de grote ontmoetingsruimte maar wilde wel graag contact voor een praatje. Toen hebben we het kleine winkeltje dat weinig werd gebruikt, omgedoopt tot praathuisje waar bewoners elkaar in een kleinere setting ontmoeten.

 

“Ik leer elke dag van onze bewoners. Hoe je als verpleegkundige met een open blik kunt werken, je leert divers te kijken.”


Is het leerzaam om in de ouderenzorg te werken?
Ik leer elke dag van onze bewoners. Hoe je als verpleegkundige met een open blik kunt werken, je leert divers te kijken. Soms zijn bewoners moeilijk benaderbaar of is hun gedrag moeilijk te lezen. Dan kijk je hoe je hen op een andere manier kunt benaderen. Bijvoorbeeld door een vraag net even anders te stellen, zodat je toch achterhaalt wat er echt aan de hand is. Het is veel meer dan alleen pilletjes uitdelen.


Zoek jij een uitdagende baan in een klein team met ruimte voor jouw ideeën? En met voldoende doorgroei- en opleidingsmogelijkheden?


Lees het hele artikel van Amsta op de organisatiepagina.


Fotografie: Suzanne Blanchard