Wanda houdt haar hart vast

Wanda houdt haar hart vast

Wanda houdt haar hart vast
"Jan* is 18 en heeft allerlei dromen. Zo wil hij ‘later’ graag op zichzelf wonen. Ook wil hij een ‘echte’ baan in plaats van dagbesteding op het terrein van Ipse de Bruggen. Collega Wanda begeleidt Jan binnen zijn woongroep. Die begeleiding is erop gericht hem zelfredzaam te maken en steeds te kijken hoe zijn zelfstandigheid kan worden vergroot. Best wel spannend, vindt Wanda.


Vroeger was haar stijl van begeleiden vooral ‘zorgen vóór’: beschermend en misschien zelfs een tikje betuttelend, zo zegt ze zelf. Nu gaat het om ‘zorgen dát’, waarbij ze Jan faciliteert zoveel mogelijk zelf te doen. Maar wat als dat tegenslagen oplevert? Wat als Wanda een beslissing neemt die niet goed uitpakt voor de cliënt?


Een baan?!
Zo houdt Wanda zo nu en dan haar hart vast als het gaat om Jan. Laatst is hij naar de Albert Heijn gestapt om te vragen of hij daar kon werken. Hij kreeg een telefoonnummer mee dat hij mocht bellen voor een afspraak. Eenmaal terug op de woning vond Jan het toch wel spannend. Wanda steunde hem bij de stap die hij had gezet en ging naast hem zitten toen hij belde. Ze stelde vertrouwen in hem, ook al wist ze zelf ook niet of het zou lukken.


Werkbloesjes in de huiskamer
Jan werd aangenomen en heeft er inmiddels anderhalve werkweek opzitten. Hij is doodmoe en vindt het erg zwaar. Maar o, wat is hij trots! Zijn werkbloesjes hangen pontificaal in de huiskamer en zijn wekker staat steevast op 5 uur in de ochtend zodat hij in ieder geval niet te laat komt… Natuurlijk vraagt Wanda zich af of hij het wel gaat redden. Maar dat laat ze niet merken. Ze geeft Jan complimenten en laat hem het normale leven ervaren.


Meer lef
Wat heeft dit nu met zelforganisatie te maken? Wanda geeft aan dat haar eigenaarschap door zelforganisatie flink is vergroot. De ondernemer in haar wordt aangewakkerd en ze denkt vaker buiten de bestaande kaders. In het geval van Jan zou ze voorheen intern hebben gekeken naar mogelijkheden binnen de dagbesteding. Wanda: “Nu ga ik veel meer uit van de wensen van de cliënt. Ik voel vrijheid en ruimte om zelf beslissingen te nemen. Ik heb een netwerk opgebouwd en meer lef gekregen.


Kijken naar mogelijkheden
Aan de andere kant voelt Wanda meer verantwoordelijkheid en moet ze wennen aan de eigen regie. Ik noemde het al: ze houdt af en toe haar hart vast. Want wat als het niet goed gaat met Jan? Toch wil ze niet terug naar de oude situatie. “Ik krijg energie van de dingen die lukken. Het is fijn om te sparren met het team en met elkaar te kijken naar wat er wél kan.” Dat is voor Wanda zelforganisatie in de praktijk: dichtbij organiseren, gericht op de toegevoegde waarde voor de cliënt en vooral… kijken naar mogelijkheden. Daar krijg ík nou energie van!"

* Uit respect voor de mensen en situaties waar ik over vertel, zijn namen veranderd.

___________


Marieke Verkerk, projectleider zelforganisatie bij Ipse de bruggen

Marieke Verkerk is Projectleider Zelforganisatie bij Ipse de Bruggen. Vanuit die rol blogt ze geregeld over zelforganiserend werken in de praktijk. Dit is haar laatste blog voor de zomer.


Lees het hele artikel op de website van Ipse de Bruggen.