Niet wandelen, maar een voetenbadje

Niet wandelen, maar een voetenbadje

Drinken en de koelte opzoeken, dat is voor ouderen het devies als de zomerse temperaturen een hoogtepunt bereiken. Als het warm wordt, letten de verpleegkundigen en verzorgenden van Sensire extra goed op.

Niet wandelen maar een voetenbadje. Met hitte valt best te leven “Ouderen drinken over het algemeen best vaak te weinig”, zegt Charella van Ee, wijkverpleegkundige in Didam. “Maar met temperaturen boven de 25 graden Celsius al helemaal. Uitdroging kan veel klachten veroorzaken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om dat te voorkomen.”

Gewoon: drinken! De belangrijkste tip is eigenlijk gewoon: drinken! Daarom zetten de teams op warme dagen vaak een extra kan of fles drinken neer bij hun bewoners of klanten in de wijk. “Minerale dranken, zoals water of ranja, zijn het beste”, vertelt Charella, “of sportdranken, melk, vruchtensap en bouillon.”

Wat dan weer is af te raden, zijn bijvoorbeeld alcohol en koffie. “Die onttrekken juist vocht aan je lichaam.” Interessant is ook hoe belangrijk het is om goed te blijven eten als het warm is. “Groente en fruit bevatten ook veel water, dus dan sla je twee vliegen in een klap.” En bij ouderen die de islam als geloof hebben, is het bij de ramadan zaak om even extra waakzaam te zijn: dat ze ook tijdens het vasten voldoende blijven drinken.

Het gaat ons om de gezondheid van de mensen Volgens het zogenoemde hitteprotocol dat ingaat bij extreem warm weer, kijken de teams ook altijd zorgvuldig naar de woonomstandigheden van de ouderen. Staat de koelkast koud genoeg? Is het huis op de warmste uren dicht en op de koelere uren open? Is het bed niet te warm gedekt?“ Strikt genomen hoort dat misschien niet allemaal bij onze taak”, zegt Charella. “Maar ons gaat het om de gezondheid van de mensen. Dus als we bewoners zelf moeite hebben om hun zonwering of gordijnen open of dicht te doen, helpen we zeker even mee.”

En als iemand toch naar buiten gaat, bijvoorbeeld om een boodschapje te doen? “Het liefst ’s morgens of in de avonduren”, zegt Charella. “En dan lekker luchtig gekleed.” Het hoofd bedekken is ook een goede tip, want de hoofdhuid van ouderen is relatief gevoelig voor verbranding. “We kijken hoe dan ook extra goed naar de huid van ouderen als het warm is, want daaraan kun je vaak het beste zien of iemand uitgedroogd is.”

Andere tekenen van uitdroging zijn bijvoorbeeld donker gekleurde, dus geconcentreerde urine. ”Soms passen we in overleg met de huisarts de plasmedicatie aan, omdat je anders ook te veel vocht verliest.” Dat behoort tot het specialisme van de verpleegkundige, maar de belangrijkste tips liggen voor de hand: goed drinken, buiten de zon blijven en niet te veel activiteiten. Niet wandelen in de zon, maar een voetenbadje in de koelte. Daar valt best mee te leven.

Lees het volledige artikel op de website van Sensire