ďMet deze cliŽnten maak je contact met Šl je zintuigen, dat vind ik mooi.Ē

ďMet deze cliŽnten maak je contact met Šl je zintuigen, dat vind ik mooi.Ē

Het zorgen voor anderen zit Bert Hop (22) in het bloed. Hij volgde een MBO opleiding en was van plan te gaan werken in de ouderenzorg als activiteitenbegeleider. Hij is ondernemend en contact maken met mensen gaat hem makkelijk af. Het liep anders want inmiddels werkt Bert alweer 3 jaar als begeleider in de gehandicaptenzorg.


“Ik kwam terecht bij Sherpa via een stage. Ik wilde graag in de ouderenzorg werken, maar mijn docenten vertelden dat ik ook andere opties moest overwegen. Ik ging aan de slag in Bunschoten op een woongroep. Daar zorgde ik voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Al snel wist ik: dit past bij mij. Met deze cliënten maak je contact met ál je zintuigen, dat vind ik mooi. Ondanks de geluiden die je weleens in de media hoort, is er in de gehandicaptenzorg nog écht tijd voor de cliënt. Dat miste ik in de ouderenzorg, daar voelde ik meer afstand. Ik heb mijn opleiding in sneltreinvaart afgemaakt en inmiddels werk ik alweer 2 jaar als begeleider bij Sherpa.”

 

“Ondanks de geluiden die je weleens in de media hoort, is er in de gehandicaptenzorg nog écht tijd voor de cliënt.”


“Geen dag is hetzelfde, dat maakt mijn werk ontzettend afwisselend. Ik werk in een team met 6 andere collega’s. Iedereen heeft sterke en minder sterke punten, maar om een goede begeleider te zijn moet je beschikken over een aantal vaardigheden. Flexibiliteit is heel belangrijk, mede vanwege de wisselende diensten. Ik werk bijvoorbeeld om het weekend en heb ook slaapdiensten. Dat weet ik wel 2 maanden van tevoren, zo kan ik er rekening mee houden.


Het is ook belangrijk dat je beschikt over inlevingsvermogen, zowel naar de cliënt als je collega’s. Je moet het toch samen doen, en ieder mens is anders. Daarnaast moet je als begeleider sterk in je schoenen staan: durf je mening te uiten en geef feedback. Daar kan je als mens én als team alleen maar van leren!”

 

“Geen dag is hetzelfde, dat maakt mijn werk ontzettend afwisselend.”


Het werken in de gehandicaptenzorg bevalt hem goed. “De lijntjes in de zorg zouden soms wat korter mogen zijn. Het duurt soms langer dan ik zou willen om de juiste persoon te pakken te krijgen. Maar dat zijn kleine verbeterpunten. Ik werk gewoon met heel veel plezier bij Sherpa! Er wordt goed met me meegedacht over doorgroei- en opleidingsmogelijkheden. Ik ben goed op mijn plek, maar natuurlijk denk ik ook na over de toekomst. Ik ambieer een functie als manager in de gehandicaptenzorg, maar soms droom ik er ook van met jongeren te werken of iets in de LHBT sector te doen. Ik ben nog jong, dus heb nog alle tijd!”


Lees het hele verhaal op de organisatiepagina van Sherpa.