Social Media

Social Media

Bernadette Waning maakt gebruik van social media. Ze speelt online spelletjes en chat regelmatig met andere mensen. Meestal gaat dat goed. Maar soms ook niet. Ze heeft enkele vervelende situaties meegemaakt. Nu let ze beter op haar eigen veiligheid.

Patricia van Tol, persoonlijk begeleider van Bernadette:
“Bernadette kan niet iets stiekem doen. Daarvan krijgt ze een schuldgevoel. Daarom kwam ze naar ons toe en dat was ons geluk. Want het had heel anders kunnen aflopen. Na dit incident is Bernadette veel alerter geworden. Ze is geschrokken, stelt zich opener op en overlegt nog meer met ons. Ze is zich er nu veel meer van bewust dat niet iedereen altijd goede bedoelingen heeft. Natuurlijk kunnen wij niet zien wat cliënten allemaal doen op het internet. Daarom is het belangrijk dat begeleiding en cliënt daar open en transparant met elkaar over praten. We maken afspraken over de tijden dat de cliënt online is en ook over het bezoek dat over de vloer komt. Dat moet aan ons worden gemeld. En het bezoek mag zich niet samen met de cliënt achter gesloten deuren afzonderen.”


Bernadette Waning:

“Ik zit op Facebook en speel spelletjes op Spelen.nl. Mijn lievelingsspelletjes zijn dobbelen en kaarten. Je speelt dan met anderen. En je kunt ook privé chatten met elkaar. Dat is een paar keer misgegaan. Mannen kwamen met een mooi verhaal. Ze zeiden dat ze mij lief vonden en wilden in het echt met me afspreken. Dat heb ik nooit gedaan. Het meeste geschrokken ben ik van een chat en later een Skype-gesprek met een man van 65 jaar. Die heb ik ook een paar gênante foto’s gestuurd. Daar heb ik spijt van. Ik dacht eerst dat hij veel jonger was. Onze locatiemanager heeft hem gebeld en toen is hij opgehouden. Eerst wilde ik het mijn persoonlijk begeleider niet vertellen. Ik was bang dat ik mijn internetaansluiting kwijt zou raken. Maar ik ben blij dat ik het heb verteld. Ik ga nu niet meer meteen privé chatten. Nu blijf ik vaak in de algemene groep. Ik vertel ook niet alles over mezelf. En mannen met rare praat blokkeer ik meteen.”


Jelmer Paulus, collega van Patricia:

“Mede naar aanleiding van de ervaringen van Bernadette kwam ik op het onderwerp voor mijn afstudeeronderzoek voor de hogeschool. Hiervoor heb ik onderzocht hoe wij als team cliënten begeleiden en ondersteunen op het gebied van social media. Wat hebben wij nodig om cliënten op dit gebied bij te staan? Hoe staan wij als team tegenover social media in relatie met onze bewoners? Daaruit kwam duidelijk naar voren dat we geen gezamenlijke aanpak hadden. Er is nu een werkgroep opgezet die zich over dit onderwerp buigt. Ik heb me bij deze werkgroep aangesloten. Op zes locaties gaan we een proef over social media starten. Het onderwerp wordt serieus genomen. Daar ben ik heel blij om.”

Lees het hele verhaal op de organisatiepagina van Gemiva SVG-groep.