“Mijn collega’s en ik zijn goed in het lezen van lichaamstaal”

“Mijn collega’s en ik zijn goed in het lezen van lichaamstaal”

Samira el Kaouini (26) vertelt graag over haar werk. Gestart als helpende bij ZGAO maakte Samira een uitstapje naar een secretaresse opleiding. De opleiding was best aardig, maar het werk gaf haar niet de voldoening die zij gewend was van de ouderenzorg. Ze kwam terug bij ZGAO en volgt nu met veel enthousiasme de opleiding Verzorgende IG.

Volg je hart
Samira weet heel goed wat haar zo aanspreekt in het werk. “Ik begin elke dag heel open. In de groepswoning waar ik nu werk, wonen zes mensen met dementie. De stemming is er elke dag anders. Ik probeer die zo goed mogelijk aan te voelen en het vooral gezellig te maken. Voor mensen met dementie is het vaak lastig om zich te uiten. Toch wil ik ontdekken hoe zij zich voelen. Mijn collega’s en ik zijn dan ook goed in het lezen van lichaamstaal.”

“Het zijn de mensen die mij de zorg intrekken.”
Samira el Kaouini


Verschillende afdelingen
“Het fijne van ZGAO is dat ik op verschillende afdelingen kan werken. Hierdoor kom ik er steeds beter achter waar mijn hart ligt en weet ik dat ik wil doorgroeien. Op de revalidatie afdeling blijven mensen maar kort en werken ze hard aan hun herstel. De sfeer daar is anders dan in de woonkamers van cliënten die hier thuis zijn. Alle ervaringen neem ik mee. En gelukkig word ik overal warm ontvangen door collega’s. Daardoor voel ik me in de hele organisatie op mijn gemak en dat voelt goed.”


Familie
Samira vervolgt: “Ik heb ontdekt dat voor mij de extra uitdaging zit in het opvangen van signalen. Juist wanneer dit niet zo makkelijk is. Ik begrijp dat familieleden bezorgd zijn over een vader of moeder die zich door dementie steeds moeilijker kan uiten. Het is voor ons als zorgmedewerkers fijn als partners en kinderen betrokken zijn en vertellen over vroeger. Door te horen hoe iemand vroeger was, leren wij bewoners beter kennen. De waardering die we krijgen is groot. In woorden, maar vaker nog in een klein gebaar als in het vastpakken van mijn hand of een knipoog.”

Een ding staat voor Samira vast. “Saai is het nooit in de zorg. En het is – gelukkig –ook geen baan van negen tot vijf. Geef mij maar af en toe een avond- of een nachtdienst.”

Meer weten over Zorggroep Amsterdam Oost? Bekijk de organisatiepagina van Zorggroep Amsterdam Oost en lees meer.