Hoe je jezelf Ún anderen kunt managen

Hoe je jezelf Ún anderen kunt managen

Manager! Wie wil er nu nog manager in de zorg worden! Nou Lianne Nijeveld bijvoorbeeld. Ze werkt bij Humanitas DMH en heeft het als manager uitstekend naar haar zin. Net als de teamleden die zij begeleidt. Humanitas DMH ondersteunt en behandelt mensen die een verstandelijke beperking of een psychiatrisch probleem hebben.

Altijd een kartrekker geweest
Lianne kwam in 2006 naar Humanitas DMH als begeleider van mensen met autisme en werd daarna cliëntcoach. Vorig jaar gooide ze het roer om en sinds begin 2017 is ze manager.

“Weet je, ik ben eigenlijk altijd een kartrekker geweest.”

 

"Heerlijk werk. Management is iets heel creatiefs, verbindingen leggen, mensen meenemen in een gezamenlijk plan. Dat ligt mij wel. Weet je, ik ben eigenlijk altijd een kartrekker geweest. Bij Humanitas DMH kreeg ik alle ruimte om mij in deze richting te ontwikkelen en volgde een managementopleiding. Door mijn vooropleiding kon ik anderhalf jaar overslaan."

‘Bedenk maar een plan’
Maar eerlijk is eerlijk, Lianne viel dan ook al snel op met haar managementtalent. Lianne: ,,Nog voor ik met de managementopleiding begon, heb ik een plan gemaakt om de zorg in Deventer uit te breiden. ‘Bedenk maar een plan’, zei mijn leidinggevende.

“Door mijn vooropleiding kon ik anderhalf jaar overslaan."

 

Dat heb ik gedaan. Daarna ben ik met medewerkers, cliënten, woningcorporaties en de gemeente gaan praten over hoe we de uitbreiding het beste kunnen aanpakken. Heel leerzaam allemaal." Je leest en hoort vaak dat er minder managers nodig zijn. Lianne maakte zich daar geen zorgen over. "Bij Humanitas DMH gaan we met zelforganiserende teams werken. Maar mensen moeten wel leren hoe dat dan moet, dat zelf organiseren. En dus heb je managers nodig. En misschien later ook nog wel. Kartrekkers blijven altijd nodig."

“Bij Humanitas DMH gaan we met zelforganiserende teams werken. Maar mensen moeten wel leren hoe dat dan moet, dat zelf organiseren En dus heb je managers nodig.”

 

Liever iets met kinderen
Huddah van Langeveld werkt ook bij Humanitas DMH . Ze is gedragsdeskundige. Preciezer gezegd: orthopedagoog. Ze helpt jongeren met gedragsproblemen en stelt samen met hen een plan op. Eigenlijk ook een manager dus. Maar dan meer een persoonlijk manager, iemand die een plan maakt waarmee iemand zelfstandiger wordt.

"Ik studeerde eerst bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Ik ben ermee gestopt, omdat ik het abstract en saai vond.’’ Ze wilde liever iets met kinderen en jongeren gaan doen. "Ik hou van kinderen. Ik heb vijf broertjes en zusjes en veel neefjes en nichtjes. En dus ging ik aan diezelfde universiteit pedagogische wetenschappen studeren."

“Ik hou van kinderen. Ik heb vijf broertjes en zusjes en veel neefjes en nichtjes. En dus ging ik aan diezelfde universiteit pedagogische wetenschappen studeren."

 

Veel vrijheid
In november 2015 was ze met haar studie klaar. ,,Solliciteren was een ramp voor mij en voor andere afstudeerders. Overal wilden ze dat je vijf jaar ervaring hebt. Lastig, want als je nergens kunt beginnen, kun je ook nooit ervaring opbouwen. Maar toen kwam die vacature van Humanitas DMH en die vroegen niet om ervaring."

Huddah werkt nu in Leef- en Leercentrum Dordrecht. In deze vestiging van Humanitas DMH begeleidt ze jongeren met een licht verstandelijke beperking. Huddah leert ze zelfstandig in het leven verder te kunnen.
"De eerste drie maanden ben ik ingewerkt door de gedragsdeskundige van wie ik de baan overnam. Daardoor kreeg ik snel grip op m’n werk. Je krijgt hier trouwens veel vrijheid om je werk zelf in te richten. Je houdt ook zelf je werktijden in de gaten. Voor mij was die vrijheid wel wennen hoor, ik ben van mezelf namelijk nogal van de structuur."

“Voor mij was die vrijheid wel wennen hoor, ik ben van mezelf namelijk nogal van de structuur."

 

Meer in balans
Over structuur gesproken, Huddah wil graag de komende tijd haar steentje bijdragen aan het beter inwerken van collega’s. "Ik wil met collega’s een visie schrijven voor een gedragsdeskundigen-junioren traject. Dat wil zeggen dat je een jaar lang door senioren wordt begeleid en meegenomen."

“Maar ik wil liever één op één met één cliënt werken. Dan is het werk voor mijzelf meer in balans.”

 

Ondertussen heeft Huddah ook al in beeld hoe ze zich binnen Humanitas DMH verder wil ontwikkelen. "Ik wil me verder specialiseren in cognitieve gedragstherapie. Tot nu toe begeleid ik samen met anderen een groep cliënten. Maar ik wil liever één op één met één cliënt werken. Dan is het werk voor mijzelf meer in balans. Die ruimte krijg ik vast bij deze baas.”

Meer lezen over Humanitas DMH? Bekijk de organisatiepresentatie.