Zingen van mens tot mens

Zingen van mens tot mens

Stichting Diva Dichtbij treedt op voor mensen die afhankelijk zijn van intensieve en langdurige zorg. Dat doen ze met kleinschalige optredens, bijvoorbeeld in de huiskamer van een verpleeghuis of aan de rand van iemands bed. Met prachtige zang en persoonlijke aandacht brengen de zangers en zangeressen van Diva Dichtbij emoties in beweging. Door deze muzikale ontmoetingen ervaren mensen verbinding van mens tot mens. Tijdens een optreden is er ruimte voor een lach en een traan en af en toe een dansje!

10 jaar met prachtige optredens
Diva Pieternel van Amelsvoort begon 10 jaar geleden Stichting Diva Dichtbij. Zij zag dat mensen door haar optredens dichterbij hun eigen emoties konden komen en een beetje verlichting voelden. Het aantal aanvragen voor optredens stijgt ieder jaar en inmiddels werken er 10 Diva’s en 2 Divo’s voor de stichting. Met 500 optredens per jaar bereikt Diva Dichtbij meer dan 15.000 mensen. Het repertoire bestaat uit prachtige klassieke liederen, herkenbare aria’s, fijne musicalsongs en Nederlandstalige luisterliedjes.

Letten op kleine signalen
Een optreden van Diva Dichtbij is niet alleen een ervaring voor bewoners, ook zorgmedewerkers vinden de optredens waardevol. Sommige bewoners kunnen zich niet goed uiten en dan kan het lastig zijn om te begrijpen wat deze bewoner wel of niet prettig vindt. Een Diva let tijdens haar optreden heel goed op kleine signalen die mensen geven. Hierdoor weet zij of ze dichterbij mag komen of dat ze juist wat afstand moet bewaren. Als je als zorgmedewerker deze signalen ook in je dagelijkse werk herkent, kan dit helpen in het contact. Diva Dichtbij geeft daarom naast optredens ook workshops aan zorginstellingen over andere manieren van contact maken met kwetsbare doelgroepen.

De zangers en zangeressen krijgen hartverwarmende en ontroerende reacties van familieleden, zorgmedewerkers en mantelzorgers. “Mijn oma kreeg een verjaardagscadeau voor haar 100e verjaardag: een optreden van Diva Dichtbij. Divo Paul kwam, zag en overwon met zijn prachtige stem, charme en liefdevolle aandacht voor mijn oma. Er is nu maar een probleem: mijn oma is verliefd!” (Kleindochter)

 

“Het is zo bijzonder om te zien dat mensen die al weken lang volledig afwezig zijn nu ineens contact maken.”


“Ik zat tijdens het optreden de helft van de tijd met een brok in mijn keel. Het is zo bijzonder om te zien dat mensen die al weken lang volledig afwezig zijn nu ineens contact maken.” (Activiteitenbegeleidster)

Ook de diva’s en divo’s zelf zijn vaak geroerd door de prachtige reacties die mensen op hun optreden geven:

“Ik mag optreden voor onder andere vier oudere heren. Een van hen is jolig en direct.Tijdens het optreden wordt hij echter stil en met zijn ogen en mond wijd open kan hij alleen nog af en toe uitbrengen: ‘die laten we niet meer gaan.” (Diva Marianne van Houten)

“Tijdens een optreden mocht ik zingen voor een dame van 95 jaar. Ze kon niet meer praten, haar ogen waren gesloten. Haar begeleidster vertelde mij dat deze mevrouw vroeger veel gezongen had en actief was bij een operettevereniging. Ik stelde me voor en koos voor een mooie operettearia. Toen ik begon met zingen kwam de dame rechterop zitten. Haar armen kwamen boven de dekens. De hele aria zong ze mee met haar armen. Het leek alsof ze zelf op het podium stond en de aria vertolkte met haar armen. Het was een prachtig en emotioneel moment. Als een duet zongen we deze aria samen, zonder dat zij geluid maakte.” (Diva Martine Salomons)

“Divo Paul kwam, zag en overwon met zijn prachtige stem, charme en liefdevolle aandacht voor mijn oma. Er is nu maar een probleem: mijn oma is verliefd!”


Meer hartverwarmende reacties en videofragmenten van optredens zijn te vinden op: www.divadichtbij.nl.