Sabine Groeneveld heeft het naar haar zin bij Middin

Sabine Groeneveld heeft het naar haar zin bij Middin

Toen begeleider Sabine Groeneveld, direct na haar opleiding SPW 3, als uitzendkracht voor het eerst met mensen met een verstandelijke beperking werkte, was ze meteen om. “Ze zijn heerlijk direct en altijd zichzelf.”

Sabine werkt al zeventien jaar als vaste kracht bij Middin, waarvan acht jaar als begeleider 4 en 5 met ouderen met een verstandelijke beperking bij woonvoorziening Fruinstraat in Den Haag. “Bij deze groep is het belangrijk om goed op eventuele lichame-lijke klachten te letten. Daarnaast moeten deze ouderen niet te veel prikkels krijgen. Het tempo is rustig. Soms is er juist wat extra stimulans nodig. De cliënten vrolijken dan op door samen te koken of naar buiten te gaan.”

Eigen leven leiden
Sabine heeft zich veel bezig gehouden met plannen opstellen en contacten onderhouden met familie, artsen en gedragstherapeuten. “De belangrijkste uitdaging is om onze doelgroep het leven te laten leiden dat ze zelf graag willen. Middin geeft veel ruimte aan de medewer-kers om te kijken wat de cliënten zelf belangrijk vinden. Zo hebben we voor iemand geregeld dat hij eerder zijn avondeten krijgt. Daardoor kan hij op tijd naar de voet-balvelden gaan waar hij gek op is. Dat mensen samen ergens wonen, betekent niet dat ze zich alleen maar aan onze regels moeten aanpassen.”

Sociale contacten
De medewerkers proberen er op allerlei manieren voor te zorgen dat de cliënten hun netwerk uitbreiden. “Ze missen vaak sociale contacten. Wij helpen ze daarbij.

 

“De belangrijkste uitdaging is om onze doelgroep het leven te laten leiden dat ze zelf graag willen.”

 

Ik heb de buitenwereld naar binnen gehaald door onder meer een scholierenproject, NL Doet en een kookproject waarbij bedrijven kwamen koken uit te nodigen. Ook benaderde ik vrijwilli-gers om zich bij ons in te zetten. Voor een cliënt die van schilderen houdt heb ik een cursus in het buurthuis gevonden en soms stellen we aan iemand voor om eens koffie te gaan drinken met een collega. Ik vind dat Middin veel ruimte geeft om met eigen ideeën te komen. Zo is het werk iedere dag weer anders.”

“Ik heb de buitenwereld naar binnen gehaald.”


Veeleisend maar mooi werk

Bijzondere momenten vond Sabine een high tea en een bezoek aan een concert van Willeke Alberti met alle cliënten. “Dat vonden ze gewel-dig, echt een feest. Daarnaast zijn er natuurlijk ook zware momenten, bijvoorbeeld bij een sterfgeval, maar dat hoort er bij. Dit werk is veeleisend, maar als je goed prioriteiten en grenzen stelt en overzicht houdt, is het ook mooi. Je ontmoet veel mensen, kunt creatief zijn en je doet veel levenservaring op.”

“Ze missen vaak sociale contacten. Wij helpen ze daarbij.”


Ambulant begeleider

Sinds een jaar is Sabine ambulant begeleider. “Ik hou me nu dus nog meer bezig met de vraag hoe ik cliënten kan helpen om te doen wat zij zelf graag willen. En zoals we bij Middin gewend zijn betekent dat: goed luisteren en kijken wat je kunt doen op de manier die past bij de cliënt."

Meer over Middin? Bekijk de organisatiepresentatie.