Birgit weet het zeker: “Dit is wat ik wil”

Birgit weet het zeker: “Dit is wat ik wil”

Birgit van der Meer (21) heeft na haar middelbare school even geproefd van een opleiding in de media entertainment, maar dat bleek niet haar ware. Haar ouders zijn ook werkzaam in de zorg. Een overstap naar de hbo-V aan De Haagse Hogeschool was dan ook snel gemaakt. Nu zit ze in haar derde jaar en loopt stage bij woon- en behandelcentrum Nolens- haghe van Saffier.

Buitenwereld heeft verkeerd beeld
Al snel wist Birgit dat hbo-V voor haar de juiste keuze was. “De eerste maanden starten met theorie – ik vond dat leuk en interessant. Bij mijn eerste stage ging ik voor basiszorg naar een verpleeghuis voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NaH). Daarna wist ik het zeker: dit is wat ik wil. Overigens vond ik het erg aangrijpend wat je daar mee- maakt.”

Tijdens zo’n stage merk je dat werken in de zorg en in een verpleeghuis echt anders is dan de buitenwereld zegt. Alleen maar billen wassen: dat is echt een verkeerde voorstelling. Birgit: “In mijn stage nu hebben we als stagiaires de verantwoordelijkheid voor het organiseren van de zorg rond de cliënt. We verdelen de taken onderling. Uiteraard onder verant- woordelijkheid van een ervaren gediplomeerde collega. Zo kom je met alle aspecten van het werk in aanraking. Medicijnen uitdelen, familiege- sprekken voeren, wonden verzorgen en overleggen met de arts. Dat alles met aandacht voor de cliënt terwijl je ervoor zorgt dat deze zich op z’n gemak voelt bij je.”

HELPEN MET HET BIJHOUDEN VAN ONLINE DOSSIERS


Samenwerking rond een cliënt

In de stage krijg je in samenspel met de collega’s ook door waar het huis voor staat: wat is de visie en wat is belangrijk voor de cliënt? Birgit: “Na een weekend vrij ga ik als een malle op de laptop lezen wat er allemaal is gebeurd en hoe het met de cliënt gaat.” Zo’n bijgewerkt dossier is geen overbodige luxe – hoewel veel collega’s het een administratieve last vin- den. Birgit geeft aan dat zij hen kan helpen met het bijhouden van de on- line dossiers, als ze het lastig vinden om op de laptop te werken.

Tijdens de stage heeft Birgit dus veel ervaring en kennis opgedaan. De stage in het vierde jaar zal in een ziekenhuis zijn, verwacht ze. Voorlopig gaat ze ervan uit dat dat haar eerste baan wordt. Dat is dan ook het mooie van de opleiding: die legt een goede basis voor meerdere werkvelden.

Bron: transmuralezorg.nl