Virtual Reality lab / Test je balans

Virtual Reality lab / Test je balans

Hoe goed is jouw balans? Test jouw evenwicht in het Virtual reality lab tijdens het Weekend van de Wetenschap. Als proefpersoon maak je een wandeling op een hightech loopband en leer je alles over innovatieve revalidatietherapie.

Maak kennis met een innovatieve revalidatietherapie die gebruikt wordt voor balans en evenwichtsproblemen bij patiënten. Doe mee als proefpersoon en maak een virtuele wandeling op een hightech loopband in een stad of bos.

De high-tech loopband of GRAIL (Gait Real-time Analysis Interactive Lab) bestaat uit een loopplatform met twee loopbanden, waar de proefpersoon op loopt, met daar omheen een gebogen manshoog scherm en camera's die de bewegingen registreren. Op het scherm kunnen verschillende virtuele omgevingen worden getoond die tijdens het lopen meebewegen. Hierdoor kan men simuleren dat de proefpersoon door bijvoorbeeld een stad of bos loopt. Het loopplatform kan het lopen verstoren door hellingen en oneffenheden te simuleren, waarop de proefpersoon moet anticiperen. Denk bijvoorbeeld aan een ongezien afstapje. Op deze manier kunnen bepaalde patiënten het lopen trainen, maar kan ook onderzocht worden hoe mensen reageren op bepaalde verstoringen.

Door: afdeling revalidatiegeneeskunde van VUmc
Locatie: polikliniek VUmc

Lees meer op de website van VUmc