Tweede Kamer op bezoek bij Pennemes

Tweede Kamer op bezoek bij Pennemes

Op vrijdag 1 september 2017 bezochten leden van de vaste commissie voor VWS en medewerkers van fracties in de Tweede Kamer het zorgcentrum Pennemes in Zaandam. Pennemes, ANBO en ActiZ hadden deze 'Zomerschoool' georganiseerd om met de deelnemers op locatie van gedachten te wisselen over de ouderenzorg in Nederland, de uitdagingen, innovatieve trends en waar ruimte zit voor verbetering. ActiZ nam het initiatief om de syllabus Zomerschool in Zaanstad samen te stellen.


Locatie Pennemes in Zaandam

"We voeren het gesprek hier, in de grote activiteitenzaal, tussen de mensen waar het om gaat" aldus directeur Leo Groenendaal van Pennemes. "Het doel is immers om een realistisch beeld van de ouderenzorg te schetsen en te zoeken naar een manier van werken waarbij het belang van de ouderen altijd voorop blijft staan". De controller van Pennemes stond in de inleiding stil bij de haken en ogen van het huidige financieringssysteem. "Ik kende de regels, maar als je het zo hoort besef je eigenlijk pas de vreemde impulsen, waarvoor al die financieringsstromen voor zorgondernemers zorgen", reageerde één van de deelnemers.


Gemeente Zaanstad en Vilans

De gemeente Zaanstad was -onder andere in de persoon van wethouder Jeroen Olthoff- aanwezig om de veranderende rol van de traditionele ouderenzorginstelling vanuit het licht van de decentralisaties toe te lichten: "De wijk is de ideale grootte. Een organisatie als Pennemes kent alle spelers, heeft een fysieke aanwezigheid, een gebouw dat als buurthuis fungeert, en professionals die de wijk door en door kennen: burgers vroegtijdig en laagdrempelig helpen." Vilans liet ten slotte zien hoe nieuwe technologie in de vorm van domotica kan helpen om de zorgkosten te beperken en kwaliteit van leven te vergroten.


Daktuin Pennemes

De Zomerschool sloot af met een bezoek aan de prachtige daktuin van Pennemes, waar een vrijwilliger van het Instituut voor Natuureducatie de activiteiten voor de bewoners begeleidde.


Bron: Actiz