Is er toekomst voor de huidige geneeskundestudent

Is er toekomst voor de huidige geneeskundestudent

Terugloop in het aantal opleidingsplaatsen; is er toekomst voor de huidige geneeskundestudent?

“Duizenden geneeskundestudenten zullen nooit de medische specialistenopleiding van hun keuze kunnen doen”, die conclusie trekt de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) uit de huidige arbeidsmarkt voor medici. Een groot deel van de afgestudeerde basisartsen zal zelfs nooit als arts aan het werk gaan, stellen zij. De reden hiervoor is een terugloop in het aantal opleidingsplaatsen. In Nederland dan…


Niet overal kent men tekorten aan opleidingsplaatsen. Net over de grens, in Duitsland, is er bijvoorbeeld volop vraag naar basisartsen die in opleiding willen gaan tot medisch specialist. En dit mogen ook Nederlandse artsen zijn, graag zelfs want de Nederlandse geneeskundeopleiding staat hoog aangeschreven in het buitenland.


Ingrid Denissen werkt als Senior Consultant bij BKV en bemiddelt sinds tien jaar onder andere Nederlandse artsen naar Duitsland. “Het aanbod aan opleidingsplaatsen is in Duitsland een stuk groter ten opzichte van Nederland en België. Daarnaast zijn de arbeidstijden en het salaris voor AIOS in Duitsland in de regel uitstekend”. Om Nederlandse basisartsen kennis te laten maken met de Duitse gezondheidszorg organiseert BKV jaarlijks een Open Dag Duitsland. De eerstvolgende vindt plaats op donderdag 12 oktober 2017.


“We zullen deze dag vroeg in de ochtend per bus vertrekken naar het St. Agnes-Hospital in Bocholt. Hier ontvang je allereerst algemene informatie over het werken als arts in een Duits ziekenhuis. Zo gaan we in op onder andere de taaleisen, opleidingsmogelijkheden en de werkdruk. Daarna is er een mogelijkheid een kijkje te nemen op één van de opengestelde afdelingen in het ziekenhuis. Hierbij houden we zoveel mogelijk rekening met de voorkeuren van de deelnemers, want een kijkje nemen op de afdeling waar jij later misschien komt te werken, dat is natuurlijk het leukst!”


Voor meer informatie over en aanmelden voor de Open Dag Duitsland kun je kijken op de website van BKV. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met Ingrid Denissen via +31 888 – 22 55 88 of i.denissen@bkvgroup.eu. Uiteraard vertelt zij je ook graag meer over de mogelijkheden die BKV biedt aan AIOS en ANIOS in eigen land.