"Het zijn allemaal bijzondere momenten"

Twee jaar geleden raakte hij zijn baan bij Dura Vermeer, als machinaal houtbewerker kwijt en dat was het begin van zijn vrijwilligerswerk.


“Mijn vrouw werkt op de PG afdeling van Meerleven en zei: ‘kan jij niet met bewoners gaan fietsen op de duofiets, dat is wel iets voor jou’. Ik dacht eerst ‘kan ik dat wel’? Ik ben nooit met mensen met dementie omgegaan. Ik me er dus iets meer in verdiept door erover te lezen en ik hebt het een en ander van mijn vrouw geleerd. Ik ben een redelijk druk persoon en ik heb bijvoorbeeld geleerd dat het beter is dat ik wat rustiger doe als ik met de bewoners ben. Anders krijgen ze te veel prikkels en dat is niet goed voor hen. En dat je met ze mee moet flowen. Je moet met hun wereld meegaan.”


Af en toe een geintje en mensen aan het lachen maken
“Ik fiets als het mooi weer is, meestal in de lente en zomer en een gedeelte van de herfst ongeveer 2 a 3 keer per week met de duofiets. Het gaat er niet om dat je een heel lang stuk fietst, het gaat om de omgeving en om de beweging. Ik rij meestal naar de ringvaart: het water, de bootjes, de natuur er omheen. Ik zie de mensen dan gewoon genieten!


Ik hou er ook van om tijdens de ritjes met de mensen te praten en ik hou vooral van humor. Af en toe een geintje en de mensen laten lachen. Ik hou ervan als ze dan helemaal in een deuk liggen. Ook vind ik het leuk om te weten wat iemand in zijn of haar leven allemaal gedaan heeft. Het zijn allemaal kundige mensen die veel gedaan hebben in het leven.”


Ik ben altijd van de partij bij feestdagen
“Mensen valt het op als ik even niet geweest ben. Dat is leuk.

In de wintermaanden doe ik af en toe wat kleine klusjes in bijvoorbeeld de huiskamers van Meerleven en wat hand- en spandiensten. Ook rij ik op het busje voor uitstapjes. In maart gaan we bijvoorbeeld naar Burgers Zoo. Dat is altijd heel leuk om te doen.

Ik ben ook altijd van de partij bij feestdagen. Met kerst heb ik meegespeeld met het kerstverhaal wat we naspeelden. Ook daar kan ik erg van genieten!”


Ik bemoei me nooit met de zorg

“In Meerleven bemoei ik me niet met het werk van de zorg en dat is uiteraard ook niet de bedoeling. Als vrijwilliger ben ik aanvullend op de zorg. Als een bewoner bijvoorbeeld naar de wc moet en mij vraagt of ik hem of haar kan helpen, roep ik iemand van de zorg.”


Het zijn allemaal bijzondere momenten
“Mijn vrijwilligerswerk in Meerleven, maar ook op basisschool ‘de Paradijsvogels’ in Vogelenzang, waar ik timmerles gaf, is heel dankbaar. Ik heb met veel mensen een goede klik en dat is fijn. Het zijn allemaal bijzondere momenten.”


Lees meer artikelen binnen de rubriek 'mensen met een verhaal' op Amie.nl.