Flexibele inzet als oplossing van het toenemend personeelstekort in de zorg

Flexibele inzet als oplossing van het toenemend personeelstekort in de zorg

Het toenemende personeelstekort in de gezondheidszorg bedreigt de continuïteit van de zorgverlening. Een imagoprobleem van de zorgbranche, slecht ontwikkelde opleidingen, geen mogelijkheden tot bijscholing van zorgpersoneel; argumenten die men als mogelijke oorzaken opvoert. Veel belangrijker is de vraag ‘hoe lossen we het op?’.

Volgens Monique Damen, Senior Consultant bij BKV, ligt het probleem niet alleen bij het imago van de zorg of de vooropleiding van deze professionals. “Pas als je als zorgprofessional goed in je vel zit, kom je goed tot je recht. Dat stukje wordt vaak vergeten.” Monique staat dagelijks in contact met verschillende zorgprofessionals en merkt bij velen het verlangen naar een stukje eigen inbreng en extra waardering. Speciaal voor de schaarse groepen anesthesiemedewerkers, operatieassistenten, jeugdverpleegkundigen, IC- en SEH-verpleegkundigen en GZ-psychologen ontwikkelde BKV een arbeidsvorm waarbij zij vast in dienst komen bij BKV en worden gedetacheerd naar verschillende zorginstellingen.

“Voor hen heeft dit tot voordeel dat zij binnen meerdere zorginstellingen ervaring op kunnen doen en daarmee kunnen bouwen aan hun eigen netwerk. We kijken naar welke inhoudelijke aspecten deze professionals zelf belangrijk vinden en dat kan voor iedereen anders zijn. Vandaar ook dat wij hierin kiezen voor een maatwerkproject, zowel qua werkzaamheden als arbeidsvoorwaarden.” Want ook dat laatste blijkt een belangrijke maatstaf. “Alleen een leuke baan is niet voldoende”, vervolgt Monique haar verhaal. “Voldoende opleidingsmogelijkheden, een leaseauto en een bovengemiddeld salaris; dat zijn tegenwoordig de standaardvoorwaarden voor deze functiegroepen.”

Maar niet alleen voor de zorgprofessionals biedt deze arbeidsvorm een goede uitkomst. Ook de zorginstellingen zijn hiermee geholpen. “De werknemers hebben één vast contract, maar kunnen flexibel worden ingezet binnen verschillende zorginstellingen. Zo wordt maximaal gebruik gemaakt van hun beschikbare capaciteit en kunnen zorginstellingen de continuïteit van zorg garanderen. Het voordeel daarbij is dat deze zorgprofessionals zeer snel kunnen schakelen met de brede ervaring die zij hebben.” Een win-win situatie dus!

Voor meer informatie over de detacheringsmogelijkheden bij BKV kun je contact opnemen met Monique Damen via m.damen@bkvgroup.eu of +31 888 - 22 55 88.